Начало Пловдив днес Стартира осмото издание на кампанията „Да сме здрави” в детските градини на Община Пловдив

Стартира осмото издание на кампанията „Да сме здрави” в детските градини на Община Пловдив

kampania_2

Кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков даде официалния старт на  образователната кампания за здравословно хранене “Да сме здрави“, която ще се проведе за осма поредна година в детските градини на град Пловдив. Домакин на тържественото откриване бе новата и модерна детска градина „Чайка“. Сред останалите специални гости на събитието бяха Донка Щилянова, началник отдел „Образование” в Община Пловдив, заместник-кметът на район „Източен“ Милка Тодорова – Добрикова, Стефка Симеонова – гл. експерт „Образование и култура“ към районната администрация, спонсори, журналисти и др.

Кампанията е безплатна за децата и е част от образователната политика на Община Пловдив. В следващите три месеца тя ще обхване децата на възраст пет и шест години в общо 60 общински детски заведения на територията на град Пловдив.

Кампанията цели да информира по достъпен начин за нуждата от здравословно хранене в унисон с Наредбите за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения и физиологичните норми за хранене на населението.  Чрез развлекателни игри децата се запознават с основните групи храни: зърнени, зеленчуци, плодове, месни и млечни, както и за нуждата от разнообразния им прием.

За първи път тази година програмата на водещите е съобразена с принципите на Монтесори педагогиката, в унисон с политиката на Община Пловдив за въвеждане на обучение, възпитание и социализация на децата в общинските детски градини чрез прилагането на метода. Игра за определяне на вкуса тренира сетивата като основно средство за информация при децата. В забавната програма, водена от опитните аниматори Стефан Лозанов и Надежда  Ковачева малчуганите редят пъзели с плодове и зеленчуци, играят на здравословен магазин, в който само избират продуктите и сортират храните като полезни и вредни.

За всички деца има осигурени и разнообразни полезни награди от спонсори, подкрепящи каузата на инициативата – брошури  за оцветяване, играчки и бутилка вода от изворна вода Бачково, както и книжки със здравословни рецепти от Bonduelle.

И през 2018та година в рамките на кампанията ще се проведат безплатни срещи-консултации за родителите със специалиста по здравословно хранене Таня Дуйнова- нутрициолог, консултант и диетичен администратор. Темата на срещите, които ще се провеждат във всеки район на Община Пловдив, е „Профилактика и превенция за здравето на децата чрез храната“.

През последните седем години в рамките на кампанията „Да сме здрави“ са изнесени 1000 представления пред повече от 40 000 деца за необходимостта от разнообразно, балансирано хранене и употреба на плодове и зеленчуци.

kampania_6 kampania_5 kampania_1

6,197 total views, no views today