Начало Пловдив днес Стефан Стоянов: „Пловдив е лидер в иновациите в публичното образование“

Стефан Стоянов: „Пловдив е лидер в иновациите в публичното образование“

конференция_образование_Америка за България (1)-1280

„Пловдив е лидер в иновациите в публичното образование. Гордеем се с постиженията на първия клас ученици, които се обучават изцяло дигитално, на лаптопи“. Това заяви заместник-кметът Стефан Стоянов при откриването на годишната „Академия за лидери в образованието“ на фондация Америка за България. Той припомни, че проектът стартира в ЕГ „Иван Вазов“. От началото на тази учебна година общо 6 класа в 5 пловдивски училища вече не ползват хартиени учебници. Плановете на Община Пловдив догодина да станат общо 10“.
На днешния форум среща си дават учители и директори на училища от цялата страна, като освен обмяна на добри практики, се анализират резултати и постижения от включване на новости в образователния процес.
„От миналата година всички общински училища са с активирани облачни технологии, дигитализация на учебния процес чрез използване на Google G-suite, Microsoft 365“, конкретизира Стефан Стоянов и допълни: „С имейл, име и парола учениците могат да стигнат до своите учебници и домашни от всяко едни кътче на света“.
По думите му иновацията и промяната на образователната система е фундаментът на 21 век. „Много неща се случиха в последните 10 години в образователната система в България, но системата е относително скучна за учениците, а новите технологии привличат вниманието на децата в класната стая“.
Вече 8 години фондация „Америка за България“ реализира програми в подкрепа на българските училища, които влизат в учебния процес, като се прави обмен на учители и директори между България и САЩ. Целта е подобряване на крайните резултати на учениците и тяхното преживяване в училище.
Община Пловдив освен че се грижи за сградния фонд на училищата, реализира успешни проекти, с които учебните заведения могат да кандидатстват за технологично оборудване, да се включват в програмата „Иновативни училища“ и други.
Заместник-кметът Стефан Стоянов не пропусна да отбележи използването на алтернативните методи в началната и предучилищна педагогика в Пловдив – този на Мария Монтесори, при който са включени вече 11 образователни институции, 7 детски градини 2 училища и ясли. Над 110 обучени преподаватели и над 750 обхванати деца, които работят ежедневно в такива групи.
„Резултатите са изумителни от гледна точка на агресията, интеграцията и бързо напредване в силните страни на всяко едно дете. Така изграждаме уверени млади хора и по-отговорно общество“, заключи заместник-кметът.
Семинарът се провежда в рамките на три дни в Пловдив, като сред водещите лектори са Елис Скоуп и Рима Шор от Педагогически колеж „Банк Стрийт“, Ню Йорк. Техният акцент е свързан с планиране на посещенията извън училище с учебна цел чрез използване на ресурсите на различни културни и обществени институции.
„Академия за лидери в образованието“ се осъществява в партньорството между „Педагогическия факултет“ на ПУ „Паисий Хилендарски“, колежа „Банк Стрийт“ и Колумбийския университет.

конференция_образование_Америка за България (2)-1280

конференция_образование_Америка за България (3)-1280

конференция_образование_Америка за България (6)-1280

6,981 total views, no views today