Начало Пловдив днес Стефан Стоянов представи предимствата на електронната община пред студенти

Стефан Стоянов представи предимствата на електронната община пред студенти

e-municipality1

Какви са предимствата на електронната община, какви услуги се предлагат в Пловдив и тяхната реализация на практика обсъдиха заместник-кметът Стефан Стоянов и секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева със студенти от Пловдивския университет. В учебната програма на младежите специалност политология, стопанско управление и макроикономика е заложен предметът „Електронно управление”.

„Светът на технологиите се развива бързо и Община Пловдив се опитва до известна степен да отговори на тези тенденции чрез въвеждането на електронни услуги, с които да се улесни достъпът на гражданите до администрацията”, обясни Стефан Стоянов.

Той представи и предимствата от въвеждането на електронната община като: съкращаване на времето на обработка на документацията, пълна проследимост на операциите, унифициране на реда и сроковете и обединяване на работата между общината и районните кметства.

Стефан Стоянов посочи 21 вида регистъра за възможности за обслужване на гражданите, както и възможностите за използване на витуален постерминал за плащане на данъци, такси и услуги. Целта на Община Пловдив е да предоставя максимално повече възможности за хората и за различни справки. Заместник-кметът посочи като добър пример системата за електронно класиране на деца в детските заведения и плащане на престой на автомобил в „Синя зона”.

Един от най-лесните и бързи начини за ефективен достъп до Община Пловдив е интернет страницата – www.plovdiv.bg, където гражданите могат да получат цялостна информация за нещата, които ги интересуват – новини, събития, история, да направят различни справки, за се запознаят по-обстоятелствено с проекти, които ги интересуват, или да изпратят своя молба, жалба или сигнал, на които своевременно да бъде отговорено.

Като студенти, обучаващи се по държавно и местни управление, младежите имаха и въпроси, свързани с обществено значими теми за предизвикателствата пред Пловдив като Eвропейска столица на културата 2019,  електронното гласуване. Естествено като хора, на които им предстои кариерно развитие, се интересуваха от възможностите за стаж и практика в администрацията, които тепърва предстоят да бъдат открити през тази година.

 

7,107 total views, no views today