Начало Младежки дейности Стотици младежи от 12 страни се веселиха на Гребната база в Пловдив за Международния ден на младежта

Стотици младежи от 12 страни се веселиха на Гребната база в Пловдив за Международния ден на младежта

Голям хепънинг, интерактивни състезания на предизвикателството, рап група „Ice Cream“ и много награди изненадаха участници и гости

Стотици младежи от 12 страни – Китай, Италия, Чехия, Украйна, Шотландия, Египет, Азербайджан, Холандия, Испания, Латвия, Македония и България, отбелязаха с много веселие, игри и музика заедно в Пловдив, Международния ден на младежта. Мащабната проява на Гребната база премина при голям интерес, с нетрадиционен хепънинг, интерактивни игри на предизвикателството и с много награди и музика, а нейни организатори бяха Областен информационен център – Пловдив, Дирекция „Спорт и младежки дейности“ към община Пловдив и Национален алианс за работа с доброволци.

Младите хора се включиха с ентусиазъм и жар в нетрадиционните състезания с опознавателен и приключенски характер, като тази година надпреварата бе само индивидуална, а не отборна. На шест позиционирани на различни места пунктове, младежите попълваха анкети, включваха се в инерактивни игри и викторини с различни въпроси за Европа и се забавляваха. При успешно преминаване на всички препятствия през  участниците получваха заверка с печати на индивидуалния си талон – стикер, даващ им прови да участват в голямата томбола на ОИЦ – Пловдив и община Пловдив с много индивидуални и групови награди като ваучери за покупка от реномиран спортен магазин, билети за кино, картинг и аквацентър и други.

Чрез занимателна викторина – допитване „Европа за нас“ и редене за време на пъзели, участниците се запознаваха с новия програмен период 2014 – 2020 и новите оперативни програми в него, със Стратегията на Европейския съюз за социален, икономически и интелигентен растеж „Европа 2020“ и Национална програма за развитие „България 2020“.

На всички заинтересовани бяха раздавани безплатни рекламно-информационни брошури за новия програмен период 2014 – 2020 и материали добри практики и за европейските политики, с цел популяризирането им.

В игрите се включиха още представители на Национален алианс за работа с доброволци, Фондация „Наградата на Херцога на Единбург“, Job Fair, както и AIESEC – Пловдив. Последните бяха представени от голяма група студенти от цял свят, които са в Пловдив по програма за студентски обмен на организацията.

Много деца и тийнеджъри също бяха дошли специално за хепънинга и се включиха в купона. Сред участниците бяха и младежи от Испания, Латвия и Македония, които от няколко дни са гости на Хора на пловдивските момчета. Те демонстрираха и завидни музикални умения, като изпяха химна на обединена Европа, както и македонски, испански и български песни.

Промотирано бе безрисково сексуално поведение и безплатно и анонимно изследване за ХИВ и СПИН, осигурено от фондация „Авис Вита“, които бяха изнесли свой мобилен кабинет.

Разбира се, като на всеки празник, имаше много музика, веселие усмивки и добро настроение. Не липсваха и импровизирани индивидуални изпълнения на улични актьори комици, предимно студенти.

Хепънингът  завърши с голям концерт на популярната българска рап и хип-хоп група „Ice Cream“.

7,963 total views, no views today