Начало Актуално Създават правила за карането, паркирането и контрола на електрическите тротинетки

Създават правила за карането, паркирането и контрола на електрическите тротинетки

2

06.07.2022

Правила за управлението и паркирането на електрическите тротинетки в града ще създаде Община Пловдив. Това реши Общественият съвет за подобряване качеството на въздуха, който заседава днес под ръководството на зам.-кмета по екология Анести Тимчев. В правилата ще бъдат описани и начините за контрол, които местната власт ще упражнява при нарушения.

„Осигуряване на скоростно придвижване на градския транспорт – това е една от мерките, с които да ограничим трафика в центъра, респективно и вредните емисии. Затова на следващото заседание на Обществения съвет ще присъстват експерти, с които да обсъдим как би могло да се реализира подобно придвижване“, заяви Тимчев по време на днешното заседание. Зам.-кметът предложи по време на Европейската седмица на мобилността, от 16 до 22 септември, да се въведе пробен модел за бързо движение на градските рейсове, насърчаване използването на алтернативен транспорт и ограничаване на автомобилния трафик, за да се направи анализ. Той ще помогне при въвеждането на различни мерки за опазване чистотата на атмосферния въздух.

Съветът подкрепи и инициираната от ОП „Организация и контрол на транспорта“ промяна в Наредба №2 за организацията на движение. Според промяната паркирането на места, не предназначени за това, и увреждането на общинска земя ще бъде санкционирано. Предстои до 2 седмици текстът да бъде качен за становища на сайта на Община Пловдив.

Ще бъде организирана и среща с представители на големи търговски вериги в града, за да се обсъди вариант за ползване на паркингите им от граждани през нощта.

Следващото заседание на Общинския съвет за подобряване качеството на въздуха ще бъде през август.

 

2,225 total views, no views today