Начало Пловдив днес Със засаждане на дъб в Пловдив откриха Седмицата на гората

Със засаждане на дъб в Пловдив откриха Седмицата на гората

sedmica_gorata_8С посев на дъбов жълъд и залесяване на фиданки от летен дъб в подножието на Младежкия хълм официално беше открита Седмицата на гората, която по предложение на Регионалната дирекция на горите тази година се провежда под егидата на кмета на Община Пловдив инж. Иван Тотев.

На официалната церемония присъства заместник-кметът Розалин Петков, който заедно със заместник-областния управител Владимир Маринов и директор на Регионалната дирекция на горите инж. Мирослав Димитров откри информационно табло с видовете дървета на територията на Пловдивския регион и се включи в засаждането на първата фиданка.

„Община Пловдив е партньор на всички събития в Седмицата на гората. За нас това е важно, защото като отговорна община не само опазваме, а и постоянно обогатяваме зелената система на Пловдив. Доказателство са залесителни кампании, които провеждаме всяка есен и пролет. Около 2000 дървета и десетки хиляди храсти залесихме миналата година, продължаваме още по-усилено и през 2016-а“, сподели Розалин Петков.

„През миналата година лесовъдите от Пловдивския регион са залесили 1340 декара, а тази година предстоят нови залесявания в размер на 840 декара. За 50-годишен период  запасът на горите се е увеличил 3 пъти, като за областта той е достигнал около 30 милиона кубика със среден годишен прираст от 603 хиляди кубика“, посочи инж. Мирослав Димитров в приветствието си към дошлите на тържеството лесовъди и приятели на гората. Той благодари на Община Пловдив за доброто партньорство при опазването и развитието на зелената система в града.

Директорът на ОП „Градини и паркове“ Стоян Алексиев увери, че екипът на предприятието полага усилия да поддържа винаги в перфектно състояние парковата среда в Пловдив и като пример за това посочи добре развиващите се дръвчета и храсти, които наесен бяха засадени в парковото пространство на Младежкия хълм.

Седмицата на гората, която тази година е под мотото „Подобри гората“, се отбелязва за 91-ви път. В Пловдив минава под знака и на 135- годишнината от първите залесявания с дъбов жълъд по хълмовете на Бунарджика и Сахат тепе, предприети при кметуването на Христо Г. Данов само година след приемането на регулационния град на града през 1896 г.

Приза за 2015-а  „Лесовъд на годината“ получи  инж. Антон Бамбалов, главен експерт в Регионалната дирекция на горите – Пловдив, а „Служител по контрола“ – горският инспектор Сали Чолаков.

10,911 total views, no views today