Начало Пловдив днес Със символична първа копка започна обновяването на Ботаническата градина

Със символична първа копка започна обновяването на Ботаническата градина

botanicheskata_kopka2

С първа копка стартира проекта по обновяването на Ботаническата градина в Пловдив. Кметът Иван Тотев, проф. Христина Янчева, ректор на Аграрния университет и кметът на „Тракия“ Костадин Димитров поставиха символичното начало на дейностите, които започват с изграждане на ограда.

Ботаническата градина е собственост на Аграрния университет, а идеята за нейното възстановяване е от 2015 г., като Община Пловдив  подпомага финансово проекта.

„Надявам се в рамките на следващите 2-3 години пловдивчани ще имат наистина хубава Ботаническа градина, тъй като от 1990 г. е изоставена“, обясни проф. Янчева.

Проектът предвижда възстановяване на вътрешната част на градината. До момента имаше няколко кампании по почистване на пространството. Преподавателите на Аграрния университет от катедра „Ботаника“ описват ценните видове, които са останали. Предвидено е място за административна сграда, малка оранжерия, алеи, място за церемонии и открити учебни зали.

Ботаническата градина в Пловдив е една от трите в България и втора след тази в столицата, когато през 1946 г. е предоставена на Аграрния университет.

1350 метра е дълга оградата, която ще обикаля площта от 113 декара. Цената за нейното изграждане е 250 000 лева.

„Най-важно беше за обезопасим мястото, да го оградим, защото получавахме много сигнали за запалени огньове, нерегламентирани сметища“, сподели Костадин Димитров.

„Този проект е много важен за града, тъй като е насочен към хората, но и вдига нивото на университета, защото дава много възможности на студентите и преподавателите да развиват една научна дейност“, заяви кметът Иван Тотев и допълни, че първата крачка по реализацията на проекта вече е направена.

Той не пропусна да похвали и няколкото доброволческите инициативи за облагородяване на пространството, които дават допълнителна енергия и ангажираност на обществото.

„Имаме много доброволци, които участват в почистването. Сигурна съм, че и училищата ще харесат новата Ботаническа градина, тъй като може да се използва с образователен характер. Искаме по целия парк да засадим и 10 000 минзухари“, сподели един от доброволците Наталия Елис.

В Ботаническата градина има съхранени ценни видове от 1957 г. един от които е дъб, засадени са и доста чужди видове, розоцветни храсти, диворастящи ябълки, круши, майски сняг, голосеменни, азиатски вид дърво. Има идея са обособяване на английска, българска и японска градини, поставяне на къщички за птички, катерички, хранилки.

botanicheskata_kopka3 botanicheskata_kopka1 botanicheskata_kopka

8,691 total views, no views today