Начало Пловдив днес С богата програма Пловдив отбелязва Европейската седмица на мобилността 2016

С богата програма Пловдив отбелязва Европейската седмица на мобилността 2016

grebnata_veloТази година кампанията „Европейска седмица на мобилността” на Европейската комисия  идва в Община Пловдив с богата програма от събития от 16 до 22 септември. Голяма част от тях са широко достъпни, безплатни и следват темата „Умното и устойчиво придвижване – инвестиция за Европа” с акцент върху тясната връзка между транспорт и икономика. Чрез мотото „Смарт мобилност. Силна икономика“ тазгодишната тема носи посланието, че разумното планиране и употреба на транспорта ще спести пари на градовете и техните жители, като в същото време подкрепя местния икономически растеж.

По-голямата промяна в посока алтернативни начини на придвижване би намалила негативното въздействие върху околната среда от личните автомобили, като по този начин ще намалеят и средствата за справяне с тези проблеми. Обществените средства могат да бъдат използвани за подобряване на наличния транспорт вместо да решават проблеми, които автомобилите причиняват. А очакван резултат от по-екологичния и по-сигурен транспорт е отварянето на нови работни места в градовете и отделните квартали.

Не само обществените институции ще усетят ползите от промяната. Частните компании, чиито служители пътуват всеки ден до работното място чрез някой от активните начини на транспорт, ще ползват по-малко болнични и ще бъдат по-продуктивни. Скорошно проучване сочи, че пазаруването в местни магазини се увеличава, когато за купувачите е осигурен по-лесен и сигурен достъп до магазина пеша или с колело.

Освен всичко изброено, устойчивата мобилност има голямо влияние върху личните финанси – спестяват се пари, които иначе се харчат за зареждане на автомобилите с гориво.
За повече информация посетете страницата на Община Пловдив за кампанията: http://ecomonitoring.plovdiv.bg/plovdiv/page.jsp?id=124

Вижте програмата на Община Пловдив по райони и изберете своето събитие! Бъдете мобилни по „умния” начин!

ПРОГРАМА ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА 16-22 СЕПТЕМВРИ 2016

8,286 total views, no views today