Начало Пловдив днес С европейски пари укрепват брега на Марица

С европейски пари укрепват брега на Марица

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев направи символична първа копка на проект „Корекция и подпорни стени на р.Марица от км 2+884 до км 3+434 – ляв бряг  L=550м”  по Оперативна програма „Регионално развитие”. Общата цел на проекта е да се повиши качеството на живот и съответните екологични условия, чрез превенция на риска от наводнения, както и да се подобри физическата среда на гр.Пловдив. За целта ще бъде изградена подпорна стена от стоманобетон с височина 3 м и дължина 550 м . Строителството й започва по брега източно след моста на Адата.  Същевременно предстоят корекции на речното дъно, като всички дейности трябва да бъдат завършени в рамките на 90 дни.

Укрепването е финансирано изцяло с европейски средства. Проектът е на обща стойност близо 1,8 млн. лв., като 85 на сто са по грантова схема от Европейския съюз, 10 процента са от държавния бюджет, а съфинансирането от страна на общината е само 5 на сто, тоест около 89 хил. лв., подчерта инж. Тотев.

Това е една от поредните превантивни мерки, които се предприемат с оглед на обезопасяването на района около  Марица срещу опасности от наводнение, каквото помним от 2005 г. През посредните няколко години се извършиха дейности по обезлесяване на речното корито. От тази година специално сформирана бригада от ОП „Градини и паркове” целогодишно почиства коритото от растителност, допълни кметът.

Според него този проект е доказателство колко е важно умението на общината да привлича допълнителни средства по европейски програми, които подпомагат изпълнението на нейните дейности.

8,970 total views, no views today