Начало Пловдив днес С много инициативи Общинският приют за бездомни кучета посрещна Световния ден за защита на животните

С много инициативи Общинският приют за бездомни кучета посрещна Световния ден за защита на животните

den_jivotni_kucheta

130 кучета се осиновяват всяка година от приюта за кучета в Пловдив. По данни на последното преброяване бездомните са около 500. Предстои приютът да бъде разширен с още 5 декара. В момента е готово техническото задание на проекта, което трябва да бъде одобрено от МВР, тъй като имотът все още е на Министерството.

След като бъде изградена масивна ограда, теренът ще бъде прехвърлен на Община Пловдив. По този начин капацитетът ще достигне 250 животни при 85 в момента.

Кучета се отглеждат най-добре в домашни условия, затова и ОП „Зооветеринарен комплекс“ не спира с кампаниите си за одомошняване на бездомните.

Това стана ясно при посещението на кмета Иван Тотев в Общинския приют за бездомни кучета. Директорът на ОП „Зооветеринарен комплекс“ Георги Божев посрещна още председателя на Общинския съвет Савина Петкова, ученици, представители на фондации за защита на животните, доброволци и много гости.

В днешния Световен ден за защита на животните едно куче намери своя нов стопанин. На място то беше чипирано и му беше издаден ветеринарно-медицински паспорт.

Ако някой желае да одомашни куче, може да го направи във всеки работен ден. В приюта бездомните кучета се обезпаразитяват и кастрират, след което се пускат на мястото, където са уловени, съгласно разпоредбите на закона.

За съжаление, въпреки усилията на Община Пловдив за намаляване на популацията им, все още има хора, които изоставят домашните си любимци на улицата.

Пловдивският приют е първият в страната и отбелязва своята 25-годишнина. За кучетата се грижат и доброволци от различни неправителствени организации, които ги разхождат и играят с тях на специална площадка.

„Разяснителните кампании целят да обясним на хората, че отглеждането на домашни любимци е удоволствие, но и отговорност“, подчерта кметът на Пловдив Иван Тотев.

 Благодарение и на усилията на служителите от „Зооветеринарния комплекс“, не се позволява концентрация на много на брой животни, които да сформират глутници – потенциално опасни за хората.

В днешния празничен ден имаше и специално подготвена програма, която включваше: базар; фотоизложба на одомашнители с безстопанствени кучета, за които се грижат в домовете си, работилница на открито за боядисване и сковаване на дървени скари за стационарните клетки в приюта; изработка на пана със снимки на кучета за одомашняване, озаглавени „Виж ме! Харесай ме! Одомашни ме!“; груминг на кучета на открито; поход до река Марица с куче от приюта.

Ученици от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив рисуваха по фасадата на приюта и стационара за кучетата, продължение на проект „Цветно настроение в приюта за безстопанствени кучета – 2. Заедно с децата от Сдружение „Паралелен свят“ и СУ „Св. Константин Кирил Философ“ изработиха и фигури от глина.

За радост на децата в празника на приюта се включи и кучето-терапевт Мон и нейното 6-месечно кученце от породата староанглийска овчарка.

den_jivotni_kucheta7 den_jivotni_kucheta6 den_jivotni_kucheta5 den_jivotni_kucheta4 den_jivotni_kucheta3 den_jivotni_kucheta2

8,783 total views, no views today