Начало Пловдив днес Тодор Чонов: С новия договор транспортът в Пловдив ще е по-привлекателен

Тодор Чонов: С новия договор транспортът в Пловдив ще е по-привлекателен

T.Chonov

Интервю на Тодор Чонов, заместник-кмет „Транспорт“ за радио Пловдив.

В следващите 8 години пловдивчани ще се возят на автобуси с най-високия екологичен клас – Евро 6, с над 72 места, климатици и платформи за труднодостъпни граждани. Това ще стане след подписването на договора за обслужването на 8 линии на градския транспорт идната седмица, обяви в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив заместник-кметът с ресор „Транспорт“ Тодор Чонов.

„Очакваме да се доставят такива нови автобуси. Надявам се с подписването на този договор подвижният състав да става все по-привлекателен за пловдивчани и гостите на града“, каза той.

И след подписването на договора познатите на пловдивчани превозвачи ще обслужват 8-те градски линии – 4, 10, 12, 20, 22, 24, 27 и 93. Причината е, че Петко Ангелов, Веселин Дошков и Димитър Чолаков са спечелили обществената поръчка за превоз с „Консорциум Градски транспорт Пловдив 2020“. „Те са единствените, които подадоха оферта“, обясни Чонов.

По думите на заместник-кмета и в момента община Пловдив осъществява контрол на превозвачите за начина, по който извършват услугата. Той обясни, че заради установени при проверки нарушения, свързани с намален брой коли и пропускане на курсове, превозвачите се глобяват.

„Последните неустойки, които наложихме в началото на септември за Хеброс бус са около 140 хиляди лева и за Автотранс 2000 – около 120 хиляди лева. Изпратени са нотариални покани. Очакваме да започнат да плащат. Но има процедури по обжалване. За нас е по-важно с ежедневните ни срещи да ги принудим да си спазват предписанията, както са по договор“, каза Тодор Чонов.

По думите му, в края на годината приключват процедурите по общинския транспортен проект и Общината има готовност да го надгражда, което също ще допринесе за по-добрия обществен транспорт в Пловдив.

Подоробсти може да чуете на: https://bnr.bg/plovdiv/post/101355897/s-podpisvaneto-na-novia-dogovor-za-gradskia-transport-v-plovdiv-toi-stava-po-privlekatelen

2,442 total views, no views today