Начало Събития С поредица от събития, Местната комисия за борба с трафика на хора в Пловдив се включва в глобалната инициатива „Синьо сърце“

С поредица от събития, Местната комисия за борба с трафика на хора в Пловдив се включва в глобалната инициатива „Синьо сърце“

фонтанът пред община Пловдив

Инициативата „Синьо сърце“ е посветена на Международния ден за борба с трафика на хора – 30 юли

За поредна година Местната комисия за борба с трафика на хора в Пловдив, съвместно с Български Червен кръст – Пловдив се присъединяват към глобалната инициатива „Синьо сърце“ („Blue Heart Campaign”), организирана по случай отбелязването на 30 юли – Международния ден за борба с трафика на хора.
Кампанията предвижда предприемането на различни превантивни дейности, включващи разнообразни инструменти за въздействие върху обществеността, включително и чрез интернет, които целят да се повиши разпознаваемостта по проблема. Трафикът на хора е престъпление, което експлоатира жени, деца и мъже за многобройни цели. Според Международната организация на труда 21 милиона души са жертви на принудителен труд в световен мащаб. Тази оценка включва и жертви на трафик на хора за трудова и сексуална експлоатация.
Всяка страна по света е засегната от трафика на хора, независимо дали е страна на произход, транзит или дестинация за жертви. Почти една трета от всички жертви на трафик на хора по света са деца, а жените и момичетата съставляват 71% от жертвите, се посочва в доклад на ООН.
На 30 юли с подкрепата на Община Пловдив, водата в емблематичния фонтан с пеликаните пред сградата на общинската администрация на пл. „Стефан Стамболов“ 1 ще бъде оцветена в син цвят, символ на кампанията, а доброволци в непосредствена близост ще разпространяват информационни материали по темата.
Кампания „Синьо сърце“ е обявена за първи път през 2009 г. във Виена от изпълнителния директор на Службата за борба срещу наркотиците и престъпността на ООН (UNODC), Антонио Мария Коста, а на следващата година Общото събрание на ООН приема и Световен план за действие за борба с трафика на хора. Събитието е подкрепено от много държави по целия свят и има за цел да мобилизира, вдъхнови и насърчи за предприемане на всеобщи, съвместни действия за борба с робството на 21 век.

Символът на кампанията е „синьо сърце“, изразяващо тъгата на жертвите на трафик. То напомня на света за студеното сърце на онези, които купуват и продават човешки същества. Синият цвят показва ангажимента на Обединените нации за борба с това престъпление, което лишава хората от техните права, достойнство и разрушава мечтите им.

20048666_1526527667422618_183286673_o

8,330 total views, no views today