Начало Актуално С различни инициативи в Пловдив отбелязваме Европейската седмица на мобилността

С различни инициативи в Пловдив отбелязваме Европейската седмица на мобилността

poster_final-2

Община Пловдив призовава жителите и гостите на града да подкрепят мотото на Европейската седмица на мобилността (16.09 – 22.09) 2015г. „Избери. Промени. Комбинирай.”, като изберат или комбинират при всяка възможност алтернативни начини на придвижване в града, което означава да оставят автомобилите си в гаражите и да пътуват с градския транспорт, скутери, мотопеди, велосипеди или пеша. Добър вариант е и фамилното или съседското обединяване и използване на един автомобил от повече хора, както и корпоративната мобилност – организирано придвижване на служителите на фирми към работното им място.
Европейската седмица на мобилността 2015 има за цел да насърчи смесването на начините за пътуване и окуражи широката общественост да предпочитат видовете транспорт, щадящи околната среда. Инициативата поставя силен акцент върху промяната на навиците ни, като избираме по-устойчиви видове транспорт, като колоездене, ходене и  колективен или градски транспорт, както и комбиниране на различни видове в едно пътуване.  Това ще помогне да направим нашите градове по-чисти, по-тихи, по-безопасни, с по-малко задръствания и по-приятни места за живеене!
Мероприятия по повод честването на кампанията ще се организират във всички райони на града с тематични активности, включително събитието „В града без кола”, което се изразява в ограничаване достъпа на моторни превозни средства в определени зони. Седмицата на мобилността ще бъде отразена в учебни и детски заведения с образователни и спортни  дейности.
В първия учебен ден – 15-ти септември, безплатно придвижване за движещите се по маршрута на автобусна линия №29 на 15 септември в интервала 07:30 до 08:30 часа бе осигурено от  Хеброс Бус ООД в подкрепа на кампанията ЕСМ 2015 и по случай откриването на учебната 2015/2016 година.

ПРОГРАМА ЗАЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА 16-22 СЕПТЕМВРИ 2015

Гребна база В района на спортен комплекс „Гребна база“ – гр. Пловдив в периода 16-22 септември ще се проведат различни спортни мероприятаия, ето и част от тях:

На 19 септември от 9:00 часа ще бъде даден старта на любителско бягане – 5 км.

На 20 септември от 9:00 часа ще бъде даден старт на масов крос „Пловдив бяга“

Район „Централен” Във всички детски градини в район „Централен“ ще се проведе конкурс за рисунка на тема „В града с колело“.

На 18.09.2015 г. от 10:00 до 11:00 часа на територията на Цар Симеоновата градина РИОСВ–Пловдив и район „Централен“ подготвят детски празник с дейности, подходящи за предучилищна и начална училищна възраст: рисуване на асфалт по темата; създаване на изложба с най-добрите детски рисунки по темата от предварително проведения конкурс в детските градини; открит урок с викторина и забавни състезания по безопасност на движението; състезания по скоростно каране на велосипеди, ролери, скейтбордове, тротинетки и др.; състезания по майсторско каране на велосипеди, ролери, скейтбордове, тротинетки и др.; демострация на здравна гимнастика – игра за развиване на физическата култура с включване на всички присъстващи и желаещи деца.

Район „Източен” На 18 септември от 15:30 часа на специализирана площадка в ОУ „Васил Левски” ще бъде проведен открит урок по безопасно управление и движение с велосипеди за ученици и родители. Предвидена е демонстрация по каране на скейтборд. Проявата ще бъде съпътствана с рисунки на асфалт и забавни игри.

На 19 септември ще бъде ограничено движението на МПС по улицата, успоредна на ул. „Гълъбец”, свързваща ул. „Славянска” с ул. „Богомил”, която може да бъде използвана за игри, рисунки и спортни активности свободно от всички желаещи.

Седмицата 16-22 септември ще бъде отбелязана с вътреучилищни форми: беседи в час на класния ръководител, игри и състезания в детските градини, рисунки на асфалт и др. от всички учебни и детски заведения на територията на район „Източен“.

Район „Западен” На 17 септември от 17:30 до 19:00 часа в кв. „Прослав“, на ул. „Елин Пелин“ пред читалище „Н. Вапцаров“ ще се проведат състезателни игри съвместно с „Детски спорт“ на тема „Устойчиво привижване в града без автомобил“. Предвижда се ограничаване на движението по ул. „Елин Пелин“ – западно платно.
Район „Северен” На 16 септември от 10:30 часа на специализирана площадка, находяща се на ул. „Стефан и Обрейко Обрейкови“ №21 (северно от СОУ „Хр. Г. Данов“) ще се проведе открит урок за подрастващите (6-годишни деца) на тема „Правила за безопасно движение и устойчиви начини на придвиждане в града“. Във всички училища на територията на район „Северен“ в часа на класа ще бъде застъпена темата за начините на устойчиво придвижване в града и ползите, които следват за околната среда, както и проблеми, свързани с безопасното движение.

 На 18 септември:

От 10:30 часа на спортното игрище, находящо се на ул. „Сакар планина“ ще се проведе конкурс за най-добра рисунка на асфалт на тема „Опазване на околната среда“. В конкурса могат  да вземат участие деца до 12-годишна възраст.

От 11:00 до 13:00 часа ще се проведе велокрос по следния маршрут: старт от ул. „Сакар планина“, северно от входа на районната администрация, по ул. „Сакар планина“ до кръстовището с ул. „Брезовска, на североизток по ул. „Брезовска“ до кръстовището с ул. „Борис Дякович“, на изток и успоредно на фасадата с входове на ул. „Брезовска“ №48-54, по ул. „Сакар планина“ до сградата на район „Северен“. Ще бъдат затворени за движение на МПС ул. „Сакар планина“ и ул. „Брезовска“ в участъка от ул. „Седянка“ до бул. „Цар Борис ІІІ Обединител“. Няма възрастова граница за участниците.

Район „Южен” На 18 септември от 10:00 часа на специализирана учебна площадка за безопасност на движението на ул. „Скопие” ще се проведе велосъстезание за ученици.

За времето от 9:30 до 11:00 часа ще бъде ограничено движението по ул. „Кичево”, където ще се проведе конкурс за рисунка на асфалт на тема „Град без автомобили”.

Район „Тракия”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Площад „Централен”

 

 

 

За града

 

На 16 септември от 10:00 часа – ще стартира рисунка на асфалт в “Парк на Репресираните“ с участието на децата от  ОДЗ „Едгар Бороу“.

На 17 септември от 10:00 часа – ще се проведе открит урок за ученици от училищата на територията на район „Тракия“ на полигон по безопасност на движението в „Парка на Репресираните“, на тема „Правила за безопасно движение при устойчивите начини на предвижване в града“.

На 18 септември от 10:00 часа – рисунка на асфалт в “Парк на Репресираните“ с участието на децата от  ЦДГ „Червената шапчица“.

На 19 септември от 10:00 часа – рисунка на асфалт в “Парк на Репресираните“ с участието на децата от  ЦДГ „Слънце“.

На 21 септември от 10:00 часа – демонстрация с ролери в парк „Лаута“.

На 22 септември от 10:00 часа – демонстрация и състезания по екстремен велосипедизъм на специализиран терен в „Парка на Репресираните“.

 На 20 септември (неделя),  като партньор на велошествие под надслов“Аз карам велосипед, последвай ме!“, Община Пловдив призовава всички любители на велосипеда да се включат в мероприятието с начален час 11:00 часа. Повече информация за събитието може да намерите на следния линк: http://azkaram.eu/

 В седмицата на мобилността 16-22 септември Община Пловдив организира измерване нивата на шума в условия на нормално движение на МПС по бул. „Цар Борис III Обединител” и по време на велошествието на 20 септември, когато движението на МПС ще бъде ограничено.

 Със съдействието на РИОСВ Пловдив, Регионална лаборатория Пловдив към Изпълнителна агенция на околната среда в честването на Европейската седмица на мобилността 2015г. на територията на Община Пловдив се организира:

Допълнително измерване качеството на атмосферния въздух с Мобилна автоматична станция разположена в обхвата на кръстовището до „Баня Старинна“ на булевардите „Цар Борис III Обединител“ и „Шести септември“ в периода 17.09. – 22.09.2015 г. с цел отчитане на въздействието на ограничаване движението на МПС на 20 септември в този участък.

 Открит достъп на заинтересованата общественост до Автоматична измервателна станция (АИС) „Каменица“ на 16.09.2015 г. от 11.00 – 15.00 ч. с демонстрация на измерване на основни характеристики на атмосферния въздух (серен диоксид, азотни оксиди, озон, фини прахови частици) и ниво на шум, излъчван в околната среда от битови и производствени източници в района.

 

8,963 total views, no views today