Начало Актуално С тържествен концерт в събота в АМТИИ почитат забележителния хоров диригент Крикор Четинян

С тържествен концерт в събота в АМТИИ почитат забележителния хоров диригент Крикор Четинян

плакат

 

29.03.2024

По повод 80 години от рождението на забележителния хоров диригент Крикор Четинян (22.06.1943-28.01.2018), дългогодишен преподавател и ръководител на катедра „Дирижиране“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“- Пловдив, на 30 март 2024г., събота, от 18.00 ч. в концертната зала на АМТИИ ще се състои голям тържествен концерт. Входът е свободен!

В замисъла на концерта е заложено изпълнението на произведението „Малка тържествена меса“ от Джоакино Росини в изпълнение на Вокален ансамбъл „Капела Арте“, под диригентството на Кръстин Настев – ученик на маестро Четинян и солистите Румяна Костова – сопран, Анита Дафинска – мецосопран, Марин Йончев – тенор, Пламен Кумпиков – бас и пианистите Надежда Кузманова и Велислава Карагенова.

В хора участват изпълнители, с които Маестрото е работил, а инструменталната част е поверена на преподаватели от Академията. Диригентът Кръстин Настев е бивш възпитаник на Академията и на Крикор Четинян.

Преди изпълнението проф. Юлиан Куюмджиев ще произнесе слово по повод годишнината, а БНТ – Пловдив подготвя документален филм за творческия път на Крикор Четинян, части от който ще бъдат излъчени по време на музикалното събитие.

За гостите и жителите на София, концертът ще бъде повторен на 31 март в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Концертът се осъществява с подкрепата на община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2024 г. и с подкрепата на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив“.

3,773 total views, no views today