Начало Актуално Талантливите пловдивски момичета от хор „Евмолпея“ спечелиха сърцата на българите зад граница

Талантливите пловдивски момичета от хор „Евмолпея“ спечелиха сърцата на българите зад граница

5

12.03.2024

 

Евмолпеите представиха града ни на „XXI Българиада във Войводина 2024“ в Нови Сад

 

На 9-ти март в тържествената зала на гимназия „Лаза Костич“ в Нови Сад се проведе „XXI Българиада във Войводина 2024“. Тя бе посветена на две значими дати –190 г. от рождението и 145 г. от смъртта на големия български творец – революционер Любен Каравелов.

Детско-девическа хорова формация „Евмолпея“ при ЦПЛР – ОДК – Пловдив с худ. ръководител и диригент д-р Алиа Хансе, преподавател в Пловдивската музикална академия, клавирен съпровод Йорданка Иванова и арт-мениджър Ганка Янкова се завърна от тържественото честване в Нови Сад, посветено на празника на етническите българи в Сърбия.

По достоен начин този повод бе отбелязан в центъра на областта Войводина, във втория по големи град в Сърбия след столицата Белград (тогава градът се намира в Австро-Унгария), в който през месец юли 1868 г. е арестуван Любен Каравелов. Тук той създава „Български комитет“, който си поставя за задача да организира българските емигранти в Сърбия, с оглед на предстоящата освободителна борба и в продължение на 203 дни лежи в затвора на Петроварадинската крепост (построена през XVI век от Мария Терезия).

В актовата зала сред многобройната публика и гости присъстваха Красен Юруков – дипломат от българското посолство в Белград, председателят на Координационния комитет за езиците на Войводина – Ирина Папута, управителният съвет на дружеството от Панчево „Шопско оро“, Дружеството за българо-сръбско приятелство и автор на телевизионното предаване по РТВ Нови Сад „Приятелска дума“. За тържественото отбелязване на годишнините слово произнесе на български и сръбски председателят на „Дружеството за български език, литература и култура“ – Жарко Евтимов. Беше представено делото на Любен Каравелов и най-важното, че той е национален герой, поборник с важна роля в Освобождението на България от османска власт.

Председателят на дружеството от години инициира и всеотдайно работи за каузата „България е в сърцето на всеки българин, където и да живее той“. Не случайно, с изключителното му съдействие и огнена родолюбска жар, вече 21-ви път етнически българи, живеещи в различни краища на Сърбия се събират да се опознаят, да послушат българска реч и българска музика и да се порадват на български танци.

Организирани за първи път през 2001 година Българиадите са се провеждали в с. Бело блато, Иваново, в гр. Панчево и Нови Сад. В тях участват българско културно дружество „Трендафер“, културно – просветно дружество на българите  павликяни „Иваново – 1868“, дружеството на банатските българи „Иваново – Банат“, различни формации от училищата с изучаване на български език от селата Омолица, Старчево, Бело блато, Иваново, градовете Панчево, Босилеград, Цариброд, Нови Сад и др. и разбира се хор „Евмолпия“.

Дългогодишното приятелство между сръбските българи и пловдивския детско-младежки състав е доказано с редовното участие на евмолпеите в трогателните срещи между българите. И този път момичетата от хор „Евмолпея“ успяха да завладеят публиката със своите изпълнения, да оберат букет от нестихващи овации и много, много любов от зажаднелите за неподправено българско, домакини. Затрогваща бе реакцията на многобройната публика на изпълнението на песента „Хубава си моя горо“ по стихове на Любен Каравелов. В програмата участваха с репертоар от български народни песни, рецитация на български и български народни хора и ръченици различни представители – ученици от ОУ „Моша Пияде“, Иваново и Дружеството на банатските българи „Иваново-Банат“, ансамбъл за народни хора и ръченици към Дом на културата Босилеград, Фолклорен ансамбъл към центъра на културата в Цариброд и детско-девически хор „Евмолпея“, разказаха след завръщането си евмолпеите.

Кулминацията на тържественото честване бе участието на хор „Евмолпея“, който изпълни популярни български песни. За своите изпълнения и всеотдайност хорът получи благодарствена грамота от организаторите и искрената благодарност от дипломатът Красен Юруков, който изнесе и затрогващо слово за поддържането на българския дух. Той поздрави сърдечно пловдивските момичета и им благодари от името на цялото посолство за това, че приемат званието „посланици на добра воля“ много сърцато и показват българското изкуство на толкова високо професионално ниво.

Тържественият спектакъл на Българиадата беше отразен от РТВ Нови Сад и РТВ Панчево, предаването „Български рози“, което се излъчва на български език, а вестник „Ново Братство“, издание на Националния съвет на българите в Сърбия, интервюира диригента на хор „Евмолпея“. Хорът получи покана за самостоятелен концерт в Сърбия през месец октомври за „Деня на народните будители“, отправяйки се на път за 33-то си турне в Хърватия и Словения.

1,930 total views, no views today