Начало Пловдив днес Творчеството и идеите на Пазолини във фокуса на Седмицата на съвременното изкуство

Творчеството и идеите на Пазолини във фокуса на Седмицата на съвременното изкуство

пазолини
Престижната международна изложба в Пловдив ще се проведе за 26-ри път, а тази година куратори са Бетина Щайнбрюге от Кунстферайн Хамбург и Бенямин Фелман от Варбург-Хаус Хамбург. Артисти от цял свят са обединени от кураторската концепция, посветена на италианския режисьор Пиер Паоло Пазолини 45 години след смъртта му.

ПО ПАЗОЛИНИ – СЪВРЕМЕННИ ВИЗИИ

Международна групова изложба за Седмица на съвременното изкуство, Пловдив

04.09. – 04.10.2020
Откриване: 04.09.2020 от 18 до 20 часа.

Франческо Арена, Елизабет Бенаси, Рада Букова, Джулиан Коул, Нина Фишер & Мароан ел Сани, Правдолюб Иванов, Алфредо Джаар, Бухра Халили, Фабио Маури, Мило Рау, Лили Рейно-Девар, Красимир Терзиев, Минг Вонг, Серит Уин Еванс, Дейвид Войнарович, Алегории за власт (Дебора Имоджен Бир & Габриела Ангеледу, Карл-Хайнц Делво, Фабиен Витали)

Пиер Паоло Пазолини е един от най-влиятелните италиански интелектуалци на 20-ти век. Преди точно 45 години в раните часове на 1975 г. той е убит на плажа Остия край Рим. До днес има съмнения, че убийството му е атентат заради политическите му убеждения и острата критика към корупцията и политическия елит в Италия.

Изследвайки творчеството на Пазолини, разпростиращо се между киното, поезията, публицистиката и политиката, Седмицата на съвременното изкуство ще постави въпроса за политическото изкуство и обществената роля на художниците днес – тема, особено актуална на фона на продължаващите близо два месеца протести в България.

Куратори на тазгодишното издание са Бетина Щайнбрюге и Бенямин Фелман. Щайнбрюге е директор на емблематичната арт институция в Хамбург – Хамбургер Кунстферайн, и куратор с огромен опит от международни проекти. Бенямин Фелман е културолог и изследовател, работещ в културния център Варбург-Хаус, носещ името на германския философ Аби Варбург.

Изложбата събира за първи път значителен брой творби на международни автори, които сa се занимавали и продължават да се занимават с Пазолини, разглеждайки и ангажирайки се директно с него в работата си и за които неговата фигура е източник на вдъхновение и отправна точка за размисли за изкуството и политиката днес. В изложбата участват световно известни художници като Серит Уин Евант, Дейвид Войнарович или Лили Рейно-Девар, творчески колективи като „Allegories of Power”, както и артисти от България като Рада Букова, Правдолюб Иванов и Красимир Терзиев. Наред с инсталации, обекти, видеа, фотографии и рисунки, в изложбата са включени и редица документални материали, контекстуализиращи текстове и интервюта.

Сред интервютата е и това с театралния режисьор Мило Рау. Миналата година той засне римейк на филма на Пазолини от 1964 г. „Евангелието според св. Матей“ в град Матера, който заедно с Пловдив делеше титлата Европейска столица на културата. Новото в интерпретацията на Рау беше, че във филма участват бежанци от Африка.

Така Седмицата на съвременното изкуство се превръща не просто в прочит на творчеството на Пазолини, но и в коментар на глобални социални и политически въпроси.

Изложбата ще се открие на 4 септември и ще може да бъде видяна до 4 октомври в Център за съвременно изкуство – „Баня Старинна“ в Пловдив. В навечерието на откриването, на 3 септември, ще се проведе и онлайн представяне и дискусия с двамата куратори Бетина Щайнбюрге и Бенямин Фелман, участници в изложбата и външни експерти. Повече информация за съпътстващата дискусия ще намерите тук.

Седмицата на съвременното изкуство е проект на Сдружение „Изкуство днес“, член на международната мрежа от немски културни общества в чужбина на Гьоте Институт.

С подкрепата на Община Пловдив, Гьоте-институт България

Медийни партньори: BNT2, въпреки.com, Katra FM, Под Тепето, Медия Кафе, Капана

Повече инфо на:

www.arttoday.org

2,404 total views, no views today