Начало Актуално Театралната трупа към ОУ „Душо Хаджидеков“ с благотворителен спектакъл в Кукления театър

Театралната трупа към ОУ „Душо Хаджидеков“ с благотворителен спектакъл в Кукления театър

1 (1) 4

5 6

 

27.06.2023

Театралната трупа към ОУ „Душо Хаджидеков“ с ръководители Иванка Александрова и Радка Чонова е основана на 01.06.2021 година и представя драматизации на английски език. Това е Трети сезон  на трупата. Той започна на 1 юни с участието на 28 ученици от трети и четвърти клас, като участниците от предходната година предадоха на новите членове своите символи – значка с лого, с автор Персиана Славова, един от първите ентусиасти в трупата, и песен по текст на Иванка Александрова и музика на Живко Каратабанов, учител в ОУ „Душо Хаджидеков“ и музикант.

Фокус в работата на трупата са творческото израстване и многостранно развитие на децата чрез досега им до изкуство и подтикване към създаване на такова; формиране на естетически вкус и обогатяване на светогледа им. Стремежът е да се излезе от рамките на установените модели за учене на чужд език чрез включване в дейности като: посещения на театрални постановки, срещи с театрални дейци, запознаване с класически литературни текстове и трансформирането им в съвременни варианти, разучаване на реплики, влизане в роли и работа върху сценично поведение, колективно изработване на елементи от театрални кукли, декори и костюми.

Неразделна част е и работата върху развитие на емоционалната интелигентност на децата чрез практическо прилагане на техники за разпознаване, назоваване и владеене на емоциите и решаване на конфликти. Краен продукт и финална изява на участниците са представленията, които в предходните две години бяха реализирани на сцената на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, гр. Пловдив. През 2021 година трупата представи своя интерпретация на епизода “Name that emotion” от образователната поредица “Sesame Street” и драматизация на приказката „Хензел и Гретел“ в осъвременен вариант по текст на Радка Чонова.

През 2022 г. малките актьори зарадваха публиката с „Топлата ръкавичка“ и „Снежанка“. Същата година за цялостната си дейност трупата е наградена с Диплом за отличие в рамките на Девета Национална конференция „Достъп на младите хора до изкуство“.

Настоящият Трети сезон е под мотото „Да си различен, е страхотно!“ и включва драматизации на „Хризантема“ по Кевин Хенкес  и „Грозното патенце“ по Ханс Кристиан Андерсен. И двете произведения внушават идеята за ценността на всяко същество и мястото му сред другите. Да си различен, значи да си уникален. Именно това прави човека неповторим и го превръща в личност. А за интегрирането на всяко дете в обществото особена роля има училището. Това е един от акцентите в „Хризантема“ на Кевин Хенкес.

Още от самото си създаване театралната трупа към ОУ „Душо Хаджидеков“ работи в партньорство с Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, откъдето получи като подарък ценна колекция театрални кукли, дело на преподавателката Виржиния Петкова – Давчева и нейните възпитаници. Всяка година малките артисти посещават ателиетата на гимназията и научават за някои от тайните на театралното изкуство. Присъстват на репетиции и представления на своите по-големи приятели, а с помощта на Зоя Капон и Соня Ботева овладяват някои похвати на сценичното поведение.

През настоящия Трети сезон трупата разшири дейността си. Нова цел е включването в благотворителни инициативи, което доведе до необходимостта от по-голяма сцена и зала, предоставяща възможност за повече публика. Този път приятелска ръка подаде Държавен куклен театър Пловдив, с който трупата също работи в тясно сътрудничество от самото си създаване. Така малките актьори не само са зрители на невероятните представления на театъра, но за първи път ще се качат на неговата сцена.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив, която осигури средства за използването на залата, както и за ушиване на костюмите. Това придава нов облик и дава невероятен емоционален заряд на участниците в трупата и техните ръководители.

Всички са в трескава подготовка за благотворително представление, което ще бъде на 28.06. от 18.30 часа в Държавен куклен театър, а за неговата популяризация бе подготвен плакат с илюстрации към приказките, направени от децата. Малчуганите не само репетират усилено, но се включват и в изработването на декори и маски. Тази година за изработването на декорите помагат младите творци Стефан и Христо Чонови.

Събраните средства ще бъдат предоставени на деца и младежи с увреждания от сдружение „Паралелен свят“,  което от тази година театралната трупа подкрепя чрез участие в различни инициативи. 

2,571 total views, no views today