Начало Пловдив днес Трета регионална конференция на началните учители се провежда в Пловдив

Трета регионална конференция на началните учители се провежда в Пловдив

uchiteli (1)

Председателят на Общински съвет Савина Петкова бе сред гостите на  третата регионална конференция на началните учители от област Пловдив „Училището – място за деца“, която се провежда в сградата на Общински съвет Пловдив днес и утре. Конференцията е заключителен етап от методическата  и квалификационна дейност на регионално управление на образованието Пловдив и събра 90 начални учители от 52 училища в област Пловдив. По време на двудевния форум педагозите и експертите от РУО- Пловдив и МОН ще обсъждат иновативни методи за обучение, решаване на проблеми в обучението на учениците от I-IV клас.

 Вълнувам се да бъда тук сред вас, защото знам колко дълъг е пътят на началния учител. Това е ежедневна отдаденост на работата, диалог с институциите, срещи с родители. Това заяви заместник – министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, която също бе на форума. Тя даде за пример община Пловдив като една от иновативните в образованието и пример за останалата част от страната. Вие създавате професионална общност, която реално твори и популяризира добри практики, за да може децата да имат по-добро бъдеще чрез по-качествено образование. Винаги съм била убедена, че качественото образование е в основата на благополучието на едно общество, заяви зам.-министър Гайдарова.

Вече трета поредна година, наред с всички останали предизвикателства, ние от регионално управление на образованието Пловдив организираме тази конференция, за да може вашите идеи да бъдат споделени с по-широк кръг колеги. Моята кауза е този стремеж за обмяна на добри практики да бъде прехвърлен и към прогимназиален и гимназиален курс, сподели началникът на РУО Пловдив Иванка Киркова. По думите й освен генератор на добри идеи подобен форум способства и за осъществяване на контакти за бъдещи съвместни действия.

Зам-кметът Стефан Стоянов с ресор “Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” заяви, че образованието в България има своите достойнства, но трябва да се приспособи към предизвикателствата на днешния ден. По думите му българската образователна система днес се конкурира с целия свят, а не само със страните, които са съседи на България, както е било преди десетилетия. Технологиите се превръщат във все по-голям фактор и в образованието. Трябва да признем за неуспешна борбата мобилните телефони да бъдат извън класната стая, но защо да не бъдат част от обучението чрез внедряването на по-интерактивни методи в клас, обърна се той към учителите.

 По време на конференцията се представиха и различни проекти на училищата от областта. Сред тях са училище СУ “Черноризец Храбър“ със своя проект „Гост за един ден“. ОУ „Христо Ботев“ – град Раковски с проекта си „Приказка за едно голямо училище в едно малко градче“. По време на конференцията ще бъде представена и изложба, изработена от ученици от 2-4 клас, като част от проекта „Занимателни обучения за енергийна ефективност“, с подкрепата на EVN България и МОН.

uchiteli (2)

10,092 total views, no views today