Начало Пловдив днес Тържествено Пловдив чества 107 години Независима България

Тържествено Пловдив чества 107 години Независима България

nezavisimost_22092015

Пловдив отбеляза тържествено 107-мата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Честванията започнаха по традиция с молебен в храм „Света Неделя”, организиран от Сдружение „Център Петко Каравелов“, както и с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов.

Кулминацията бе тържественият ритуал пред колоната на Независима България  на площад „22-ри септември”, организиран от Община Пловдив. На него присъстваха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, областният управител Розалин Петков, районни кметове, общински съветници и граждани.

Слово за Независимостта на България произнесе Спас Гърневски – общински съветник и председател на гражданско сдружение „Разум“.  Той припомни, че Пловдив е играл основна роля не само в тези събития, но и е един от основните градове, съхранили независимо от времето, националния ни идеал. „Идеал, който ни завещаха с делата си строителите на съвременна България – свободна, независима и достойна държава в лоното на демократичните европейски народи“, заяви пред присъстващите Спас Гърневски .

Под звуците на духовия оркестър пред колоната на  Независима България бяха поднесени венци и цветя от институции, политически организации и граждани.

В края на ритуала, в който участваха Комитет „Родолюбие“ и Духов оркестър – Пловдив, тържествен залп ознаменува 107-мата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България.

Празничният ден продължи с концерт на „Биг Бенд Пловдив” на Римския Стадион,  а от 19.00 часа на Античния театър започва съвместен концерт на фолклорните ансамбли „Пирин” и „Тракия”, който е и част от Празниците на Стария град.

7,294 total views, no views today