Начало Пловдив днес Уникален римски шлем и антични съкровища от Брестовица в Археологическия музей

Уникален римски шлем и антични съкровища от Брестовица в Археологическия музей

arh_muzei_izlojba_shlem1

Уникален римски шлем от края на I и началото на II в. от Христа показва откритата в Регионалния археологически музей в Пловдив изложба „Антични съкровища от Брестовица“. Стойността му по световните аукциони е 2 млн. евро минимум, изчисляват експерти. Шлемът е кавалерийски и от този вид има открити само 3 в Южна Германия. Той е изработен от желязо с бронзов обков и е открит при финансираните от Община Пловдив разкопки на тракийската могила Памуклия край Брестовица. Представлява човешка глава с коса, а фигурите, изобразени по лицевата част и тила са уникални, обясни директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов, който откри изложбата заедно с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-кмета Стефан Стоянов, кмета на община „Родопи“ Пламен Спасов и кмета на село Брестовица Любен Радев.

„Сърдечно благодаря на Община Пловдив и кмета Иван Тотев, без които разкопките на Памуклията нямаше да се случат“, заяви директорът на музея Костадин Кисьов и отбеляза помощта на кметовете на община „Родопи“ и Брестовица, които също са подкрепили разкопките. Като израз на благодарност Иван Тотев и Пламен Спасов получиха за спомен изображения на уникалния ранноримски шлем.

Кметът инж. Иван Тотев подчерта, че усилията на община Пловдив за подобряването на обслужването на гражданите, инфраструктурата, транспорта, образованието не бива да е за сметка на съхраняването на културно-историческото наследство не само на Пловдив, но и на целия регион. „Всичко, което направихме в този мандат в тази посока нямаше да се случи без този музей – най-добрият не само в България. Неслучайно близо 50 % от експонатите на българската изложба в Лувъра са именно от пловдивския Археологически музей“, подчерта Иван Тотев и призова пловдивчани да посетят уникалната изложба.

„Радваме се, че от нашия регион идват тези находки в този прекрасен музей“, заяви от своя страна Пламен Спасов.

Памуклията край Брестовица е една от най-големите тракийски могили. Реставрирането на 80-те експоната е продължило две години. Италия и Гърция вече са направили заявки експозицията да гостува в Националните им музеи.

Изложбата „Антични съкровища от Брестовица“, представяща уникалните разкрития на екипа на доц. д-р Костадин Кисьов, могат да се видят до 12-ти юни, когато се очаква в Археологическия музей да пристигне Египетска изложба от Лувъра. В Нощта на музеите и галериите – на 16 май, Археологическият ще работи безплатно за пловдивчани и гостите на града.

 

7,980 total views, no views today