Начало Култура Участници от 25 страни и четири континента се включват в ONE ARCHITECTURE WEEK

Участници от 25 страни и четири континента се включват в ONE ARCHITECTURE WEEK

 

_MG_2352Осмото издание на фестивала си поставя за цел да стимулира дискусията за приобщаването на Марица. 

    Близо 100 участници от 25 страни ще се включат в осмото издание на международния фестивал за архитектура ONE ARCHITECTURE WEEK, който се провежда между 18-ти и 27-ми септември в Пловдив. Фестивалът се организира с подкрепата на Община Пловдив и Фондация „Америка за България“, в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

   Тази година фестивалът ще представи тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху избраната за 2015 г. тема – „При-общена река“. Куратор на тазгодишното издание на архитектурната седмица е Мерве Бедир, архитект с дългогодишен опит в различни проекти от сферата на дизайна и архитектурата в цял свят. Екипът на„ЕДНО“, заедно със стажанти и безценната помощ на 50 доброволци, наброява над 80 души. Това стана ясно по време на специална пресконференция, в която взеха участие Стефан Стоянов – Заместник-кмет “Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики”;  Любомир Георгиев – директор на ONE ARCHITECTURE WEEK; Мерве Бедир куратор на ONE ARCHITECTURE WEEK; Валери Кьорлински – Изпълнителен директор Общинска Фондация „Пловдив 2019“ и Асен Асенов - директор на платформа за култура „Едно“.

               “Марица е важна за развитието на Пловдив и община Пловдив положи сериозни усилия в проучване и изследване на възможностите за по-пълноценно приобщаване на бреговете й. Вече имаме и конкретни предложения от водещи експерти” – даде начало на пресконференцията Стефан Стоянов, Заместник-кмет “Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики”, община  Пловдив – ”Надявам се най-големият архитектурен форум да генерира допълнителна енергия и добри предложения от архитектурната общност. Марица е един от приоритетите на инж. Иван Тотев за градското развитие.”

                Темата на фестивала „При-общена река“ ще бъде представена в рамките на 8 експозиции, професионален форум, разговори и дебати с участници от цял свят, намеси, работилници, спортна програма, детска програма, парти програма. Гости ще бъдат някои от най-известните имена в съвременната архитектура, а българската архитектурна общност ще бъде достойно представена, както от нови, така и от вече утвърдили се имена.

                „Надяваме, че тазгодишно издание „При-общена река“ ще успее да стимулира хората да се замислят какво желаят да правят със своята река“ – коментира арх. Любо Георгиев избора на „При-общена река“ за централна тема на архитектурното събитие.

                „При-общена река“ е и темата на централната изложба на фестивала. В нея ще бъде разгледана ролята на реките в историята на човешката цивилизация – в миналото, сега и в бъдеще. Крайната цел на тази експозиция, която ще наблегне на връзката река-град, е не да представи Марица и други реки по света, а да доведе реката по-близо до хората. „Марица има потенциал да се превърне в много любимо място на пловдивчани и това е един от начините да насочим вниманието им към нея. През вековете реката е играла изключително важна роля на регионално ниво и градовете на Марица имат възможност да я приобщят отново. Чрез фестивала се опитваме да разберем общите им нужди, желания и страхове.  - коментира Мерве Бедир - Радвам се че имам възможност да бъда част от този мащабен  и интересен проект.“

               Изложбата „При-общена река“, която се организира с подкрепата на Посолството на Холандия, Посолството на Дания, Чешкия център, Cimetta Fund, Creative Industries Fund NL, КАБ-РК бПловдив и САБ-Пловдив, може да бъде видяна в Тютюнев склад, ул. „Екзарх Йосиф“ 13, 4000 Пловдив.

                Сред другите експозиции в рамките на архитектурната седмица са фотографски, изследователски и плакатни изложби, които ще покажат успешни родни и международни примери за нетрадиционни решения и различни подходи при планирането на реките в градска среда; възможностите за използване на крайречните пространства, обръщайки специално внимание на връзката река – град.

                 Акцент на събитието е професионален архитектурен форум, който се провежда на 26-ми септември (събота) в Държавна Опера Пловдив, „Пл. Централен“ 1, и специално за него в България пристигат шестима световноизвестни архитекти, урбанисти и ландшафтни архитекти.

                Лектори на форума ще бъдат: Пейтър Вейнстра от водещото холандско студио ЛОЛА – ландшафтен архитект, който ще разкаже как се прави иновативен ладшафтен дизайн на трудни места, колко е важна неуловимата променливост на средата и ще представи последната книга на студиото си – “Dutch Dikes”;  Яндирк Хукстра, ландшафтен архитект и съосновател на холандското студио H+N+S,  ще разкаже как една река може да бъде едновременно безопасна и качествена градска среда; Рита Юстесен, която ще говори за приобщаването на неусвоени градски райони в Копенхаген; френски архитект, преподавател и критик, Клеман Бланше, който има зад гърба си редица проекти, между които някои от най-известните ресторанти в Париж- на временния павилион към Serpentine Gallery в Лондон през 2006 и мн. др.; Ян Едлер, един от двамата братя-основатели на берлинското архитектурно студио “Риалитис Юнайтед”, който ще разкаже за проекта Флусбад за нов басейн в река Шпрее в Берлин, както и за дългогодишния си опит в сферата на архитектурата; канадският архитект Мейсън Уайт, съосновател на “Латерал офис”, едно от най-визионерските съвременни канадски студия, чиито проекти включват необичайни интервенции и смел дизайн и извличат максимума от трудни, гранични ландшафтни условия.

                По време на пресконференцията бяха представени и серия от лекции, дебати и презентации, обединени под общото име „РАЗГОВОРИ“, които ще се случват на „Сцената на Марица“. Сред акцентите в този сегмент на архитектурната седмица е „ОБЩНОСТИ И ПРИОБЩАВАНЕ“.Участниците в него са изявени лектори по водещата тема на фестивала за създаване на социални връзки и активна гражданственост. Лекторите, между които представители на Япония, Испания, Египет, Холандия и България, ще представят  своя опит и добри практики от страните, в които живеят. Събитието ще бъде последвано от работилница за правене на хляб, водена от Катерина Бояджиева от културен център “Хлебна къща.

              Друг голям акцент на ONE ARCHITECTURE WEEK, който бе обявен по време на пресконференцията, е дебат, които ще събере на едно място представители на европейските културни столици за 2019. Както е известно, наред с Пловдив през 2019, Европейска столица на културата ще бъде и италианският град Матера. Дебатът ще се състои на 26-ти септември от 11:00 в Държавна опера Пловдив, пл. Централен 1.

                Сред другите интересни разговори са: „Балкански синдром“- дебат, който ще събере изследователи, проектанти и активисти от Балканите, които ще разискват интегрирането на реката в градовете; „Градовете на Марица“ – разговор събиращ представители на няколко града, през които минава река Марица, а именно Пазарджик, Пловдив, Димитровград, Свиленград, Одрин и Дедеагач.

           Друг основен акцент на архитектурната седмица е серия от намеси в градска среда, част от които вече функционират активно. Сред тях са „Плажът на Марица“ (бул. Марица 104), съвместен проект на ONE ARCHITECTURE WEEK и artnewscafe, който се осъществява с подкрепата на представители на местния бизнес. Намесата ГРАДСКО ГРАДИНАРСТВО, чиято цел е да представи алтернативи за функциониране и поддръжка на зелените площи в града и„Сцената на Марица“(Бул. Марица 104) - пространство, което се използва за различни събития – лекции, дебати, филмови прожекции, концерти, детски работилници и мн. др.

            На същата тази сцена на 18-ти септември (петък) от 20:30 ч. започва концертът на Рут Колева (вход свободен), който се организира от списание Go Guide в партньорство с “ЕДНО”. На кръглата сцена ще ви посрещнат симпатичните момчета от алтърнатив/инди рок групата Bears And Hunters. Малко след 21:00, страхотната Рут Колева ще изпълни специален акустичен соул лайв за всички гости на откриващото събитие.

             Спортните събития в програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 са част и от MOVE WEEK: ежегодната седмица на движението и спорта, провеждана в цяла Европа с цел развитието на масовия спорт, популяризиране на различни форми на движение и окуражаване на обществото за мащабно участие във физически дейности.  В България MOVE WEEK се организира от BG Бъди Активен.

                  Фестивалът ще предложи още редица събития и активности, включително филмова и парти програма, събития за най-малките, професионални работилници, отворена програма, в която всички са поканени да представят свой проект и мн. др.

За фестивала: ONE ARCHITECTURE WEEK е ежегоден международен фестивал за съвременна архитектура и градска среда, чието тазгодишно издание ще бъде от 18 до 27 септември в Пловдив.

ONE ARCHITECTURE WEEK е едноседмична платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални промени. Наситената и разнообразна програма включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за най-малките. ONE ARCHITECTURE WEEK е носител на сертификат за европейско качество на ЕФФЕ – „Европа за фестивалите, Фестивалите за Европа“.

                Организатор на фестивала е ЕДНО – платформа за съвременна култура, а събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и фондация „Америка за България”. Програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK е част от културния календар на Пловдив, Европейска столица на културата за 2019.

Основен партньор на фестивала е Пътища Пловдив АД, партньор на всички намеси е Milka, а организатор на спортната програма – BGBeActive – www.bgbeactive.org

Продукционни партньори за реализиране на Плажът на Марица са Pools.bg, Стефан Щерев, Пътинженеринг ЕООД, ОП „Градини и паркове“- гр.Пловдив, ВиК, Mr.Bricolage, Alfa СОТ, Екотой Сервиз ООД.

Специални партньори на бара са Винпром Пещера, изворна вода „Бачково“, Shark Energy Drink,
Технологичен партньор е net365.

Визуална идентичност – Студио за графичен дизайн Punkt.

11053065_10152947413948333_2711017706495974986_n

8,665 total views, no views today