Начало Актуално Ученици от НХГ в изложба „Съвременни пловдивски мозаисти“

Ученици от НХГ в изложба „Съвременни пловдивски мозаисти“

Мозайки, които са част от художествения фонд на НХГ „Цанко Лавренов“, са представени в обща изложба „Съвременни пловдивски мозаисти“ в Балабанова къща.  Произведенията  са създадени от ученици от специалност „Стенопис“. В експозицията участва със свои мозайки и Кристина Кутлова – преподавател по стенопис и рисуване в Художествената гимназия.

Творбите са реализирани от естествени камъни и смалт. Изложбата е организирана от сдружение „Асоциация на българските мозаисти“. Тя е своеобразен духовен мост между различните поколения художници. Произведенията на младите артисти показват съвременното отношение на учениците към мозаечното изкуство и тяхната иновативната интерпретация на традиционните монументални изразни средства. Съвременната мозайка позволява на авторите да творят свободно с цветове, форми и с начин на подреждане. Мозайката се вписва успешно в различни интериорни и екстериорни пространства. Мозаечното изкуство учи гимназистите на търпение, прецизност и внимание към детайлите.

Една от целите, освен да се представи красотата на мозаечното изкуство и таланта утвърдените на пловдивски творци е  да се даде възможност за изява и на прохождащите в древното изкуство на мозайката чрез участието на ученици от НХГ „Цанко Лавренов” – Пловдив.

Не на последно място организаторите искат да подчертаят, че както една картина, така и мозайката има място в съвременния дом и градска среда.

Може да разгледате изложбата всеки ден, като в събота и неделя работното време е от 10 до 16 часа.

3,537 total views, no views today