Начало Пловдив днес Учители от Пловдив получиха сертификати за работа с облачни технологии

Учители от Пловдив получиха сертификати за работа с облачни технологии

google sertificati (3)

64 учители от 22 пловдивски училища получиха своите лични Google сертификати за ползване на облачни технологии в училище. Двама от учителите вече са с най-високото ниво сертификат на Google за обучители. Церемонията се състоя снощи в Дом на културата „Борис Христов“.

Сертифицирането е част от политиките на община Пловдив за въвеждане на съвременни технологии в класната стая. Програмите са одобрени от МОН и са част от международни програми за учители, разработени от Google.

Стартът на програмата „Училище в облака“ беше даден още през 2016 година, като съвместен проект на Община Пловдив и Центъра за творческо обучение за дигитализация на учебния процес. Благодарение на него днес всички 52 общински училища внедриха облачна платформа, използвайки все повече модерни електронни устройства в процеса на обучение.

До момента над 900 учители и администратори от Пловдив са преминали различни обучения от програмата курс „Училище в облака” за 4 години, като част от програмата на Община Пловдив. Всички общински детски градини също ползват G Suit , а 13 000 са потребителските профили в „облака”, стана ясно на по време на връчване на сертификатите.

„Искаме положителна промяна във всяка една класна стая. Програмата за облачните технологии и за внедряване на модерните технологии в класните стаи поставя Пловдив на първо място. Има само още един град в Европа, който е въвел облачните технологии на 100% в публичното образование и той е в Дания“, с гордост заяви заместник-кметът Стефан Стоянов.

По думите му идеята е да се научат децата разумно и правилно да използват интернет и технологиите, което е една от реформите в българското образование, да придобият навици, които в бъдеще ще са им от полза за кариерно развитие.

Първият за тази година сертифициран обучител в облачните технологии Елена Вързилова от ЕГ „Иван Вазов“ също получи своето удостоверение за Google trainer. В страната са общо 9, като 5 са само в Пловдив.

ЕГ „Иван Вазов“ стана първото референтно училище на Гугъл в Югоизточна Европа и на Балканите. През 2019 г. стартира първата паралелка по модела 1 : 1 в България. В нея всеки ученик разполага с хромбук, като обучението в клас и домашните става единствено с електронните устройства. 1300 ученици и учители от гимназията използват своите акаунти в облачната технология на Google. През настоящата учебна година паралелките по модела 1:1 вече са две. В света подобни училища са около 300 на брой, 95% от тях са в Северна Америка и Обединеното кралство.

Като част от развитието на тези политики, в началото на тази учебна година 5 училища вече работят по модела 1:1 – Професионалната гимназия по хранителна технологии и техника, ОУ „Екзарх Антим I“, ОУ „Яне Сандански“, СУ „Черноризец Храбър“ и ОУ „Димитър Талев“ . Във всяко едно от тези училища има сертифицирани преподаватели, а ПГЕЕ за първи път ще подготви кадри за бизнеса, чрез дуалните паралелки, използвайки облачните технологии.

Очаква се до края на годината паралелките да станат 20, а броят на обхванатите ученици достигне 500.

google sertificati (1) google sertificati (4) google sertificati (10) google sertificati (13) google sertificati (5) google sertificati (6) google sertificati (3) google sertificati (12) google sertificati (11) google sertificati (9) google sertificati (2) google sertificati (8) google sertificati (7)

7,173 total views, no views today