Начало Събития Фестивал на балканската култура и кулинария PlovdivMezi в парк „Лаута“

Фестивал на балканската култура и кулинария PlovdivMezi в парк „Лаута“

пловдив мези

В периода от 30-ти май до 3-ти юни 2018г. за втора година в парк „Лаута“ ще се проведе фестивала на балканската култура и кулинария PlovdivMezi!

Фестивалът е комбинация от големи музикални концерти, спортни и кулинарни събития в.ч. зона за семейства, мини лунапарк, детски атракциони, турнири по: футбол, баскетбол, табла и белот, улични уроци по български фолклор, за по-възрастните и множество спортни състезания в комбинация с типичните за фестивала кулинарни изложители от балканските държави.

Тази година събитието поставя като акцент в програмата и цялостната визия патриотизмът и любовта към българската история и култура. За първи път на фестивала ще има мобилно читалище и музей за българска история с автентични оръжия, носии, исторически документи и други артефакти. Посетителите ще могат да се пренесат назад във времето като си направят снимка на специален фотокорнер с хайдушки дрехи или традиционни носии от различни български региони.

За най-малките е предвидено „Училище за юнаци”, където децата ще се учат на безопасност на движението, под формата на игра ще бъдат запознати с бойната подготовка на едновремешните хайдути, ще се научат как да оцеляват в планината и какво им е нужно, за да бъде природата техен приятел, момичетата пък ще се учат да тъкат на автентични станове или да пластят вълна, също като едно време, а в модулът „Познавам ли моята България” малчуганите ще научават интересни факти от нашето минало и ще строят макети на исторически забележителности.

Всеки ден на сцената ще се провежда „Час по родолюбие” – забавна и образователна игра за гостите на фестивала с исторически въпроси, в която взимат участие желаещи от публиката и победителят печели голяма награда.

В модулът „Най-доброто от Пловдив” отново на сцената ще се изявяват младите таланти на града, а вечер програмата ще завършва с големи концерти на любими балкански изпълнители.

Фестивалът на балканската култура и кулинария PlovdivMezi се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2018 година.

16,295 total views, no views today