Начало Актуално Филмовите нощи откриват с театър и кино в едно Ованес Торосян представя спектакъл и филм с негово участие

Филмовите нощи откриват с театър и кино в едно Ованес Торосян представя спектакъл и филм с негово участие

poster_kolega_&_sydilishtetoПредизвикателство за любителите на театралното и седмото изкуство ще предложи откриването на Лятната кинопанорама, която се организира с подкрепата на Община Пловдив. Със събитието лятна сцена „Орфей“ прави своеобразен преход между програмите на  фестивалите, които традиционно се провеждат там – „Театрална панорама на комедиите“ и „Филмови нощи във Филипополис“.

Тазгодишното издание на лятната кинопанорама ще се открие официално на 9ти юли от 19.30 часа със спектакъла „Колега“ и прожекцията на култовия филм „Съдилището“ веднага след това от 21.15 часа. В антракта зрителите ще имат възможност да се срещнат с актьорите, да задават въпроси и обсъждат любими филми и спектакли.

Общото между двете продукции, които ще представи откриването на Филмовите нощи е Image_1495173_126участието в тях на един от най-перспективните и търсени млади актьори в момента – Ованес Торосян.

Сред филмите с негово участие са „Източни пиеси“, „Тилт“, „Аве“, „Джулай“, „Отчуждение“ и „Съдилището“, а в настоящата година предстоят цели седем заглавия с негово участие. Той е добре познат от многобройните си роли в театъра и работил с режисьори като Явор Гърдев, Десислава Шпатова, Лилия Абаджиева, а за дипломния спектакъл „Пухеният“ на Стайко Мурджев има номинация за „Икар“. Само преди няколко дни българският филм „Каръци“ на Ивайло Христов с участието на Ованес обра овациите в Москва. Лентата, спечели голямата награда „Златен Свети Георги“ на Международния московски кинофестивал, а руските медии й обърнаха подобаващо внимание. Водещото новинарско интернет-издание Lenta.ru сравни главния герой в „Каръци“ Ованес Торосян с Бъстър Кийтън, „но с източен акцент“.

В спектакъла „ Колега“ Ованес Торосян работи заедно с Петко Венелинов – двамата са автори, режисьори и главни optimized-poster_kolega.979x0действащи лица. Когато Мариус Куркински вижда спектакъла, толкова го  харесва, че решава да подкрепи младите актьори и участва в продукцията с гласа си. Спектакълът „Колега“ е обръщение на професионалните шофьори помежду им, но е и нещо много повече. То е емблема за цяла социална прослойка и нейния микросвят с изнервен трафик, забързани клиенти, бесни клаксони, засичания, псувни, битовизми… „Колега“ е „комедия за размисъл“ – историята на двама шофьори на маршрутки в София, чиито живот се преобръща. Хуморът се смесва с размишления за живота и щастието, а душата проговаря с гласа на Мариус…

Филмът на Стефан Командарев „Съдилището“, който зрителите ще могат да видят Sudilishteto - poster_zDQAp3cVведнага след спектакъла – от 21,15 часа разказва една от многото човешки истории, които режисьорът чува в своите пътувания из България и по-специално в Родопите. Сложните отношения между баща и син, цената на оцеляването и пътят от греха към опрощението – всички те са обединени от скала, наречена Съдилището. Филмът е заснет на уникални места по върховете на планината. Голям екип от каскадьори са помагали на актьорите за спиращите дъха сцени. Пълнокръвните образи са пресъздадени от Асен Блатечки, звездата на сръбското кино Мики Манойлович, Ованес Торосян, Ина Николова, Васил Василев – Зуека, Параскева Джукелова и Христо Мутафчиев – актьорски състав, който се е доказал на големия екран и театралната сцена. Филмът е ко-продукция между България, Германия, Хърватия и Македония.

Лятната кинопанорама Филмови Нощи във Филипополис ще се случи за поредна година в града под тепетата от 9 до 30 юли в лятно кино Орфей. В рамките на 21 дни ще можете да гледате 42 прожекции, разпределени в следните рубрики: “Премиери”, “Ново българско кино”, “Фестивални хитове”, “Нима не сте гледали”, “2 филма с 1 билет”.

9,623 total views, no views today