Начало Актуално Форумът за социална промяна EMPATHEAST предизвика творци от цяла България

Форумът за социална промяна EMPATHEAST предизвика творци от цяла България

Предизвикателство за иновации в изкуството 

„Фабрика за идеи“, организатор на EMPATHEAST, отправи предизвикателства към 11 творци от цяла България за трансформиранена градската среда в Пловдив. Някои от местата, които очакват своята промяна са: площадите „Съединение“ „Марокян“, „Стефан Стамболов“, „22 септември“, „Истанбул“ в Хаджи Хасан махала, парк „Белите брези“ в кв. „Кючук Париж“, Стълбите и градинката зад Джумая джамията и др.
Всички участници в конкурса бяха изпратени на неочаквана локация в града под тепетата, за да мобилизират в рамките на 5 дни нестандартното си мислене и да създадат идея за пърформанс, инсталация, изложба, акция или игра, които чрез езика на изкуството да формулират иновативно и приложимо решение за подобряване на градската визия.
Предложенията трябва да са по темата „Емпатия и Колективна интелигентност“ и да ангажират максимален брой хора с цел създаване на споделена визия. Одобрените идеи ще бъдат реализирани в рамките на програмата на ART Innovation Challenge, част от EMPATHEAST, първият форум за социална промяна чрез емпатия, който ще се състои между 14-16 ноември в Пловдив.
Стана ясно, че освен лекциите на световните и български социални иноватори и предприемачи, уъркшопите и игрите, част от програмата на форума, място в нея ще заеме и VOX POPULI. Екипът на иновативната концепция ще представи своята дейност чрез лекция, уъркшоп и представление, за да разкаже на гостите на EMPATHEAST как емпатията задвижва творческия потенциал за създаването на театър, който отглежда гражданско съзнание и гражданска отговорност.
За пръв път събитие от такъв мащаб ще бъде на принципа „Плати, колкото прецениш“, с което организаторите от „Фабика за идеи“ искат да докажат, че въпреки скептицизма, принципите на солидарната икономика са напълно приложими в България. Достъпът става чрез регистрация, а местата за ограничени.
Партньори и съмишленици на форума са „Център за развитие на Човешките ресурси“, – Национална Агенция по Програма „Еразъм+”, Oбщинска фондация “Пловдив 2019”, Община Пловдив, Екологично сдружение „Джуниър Ачийвмънт България“, SoL (Hungary).

Какво ще включи EMPATHEAST

Специално за първото издание на форума пристигат гост-лектори от САЩ, Германия, Холандия, Словения, като едни от топ имената в сферата на социалните иновации, които могат да бъдат чути на място, са Патриша Мънроу и Джефри Бийсън. На 15 ноември в Мебелен салон „Галеро“, ет. 4 (бивш тютюнев склад) създателите на иновативния формат World cafе ще обменят с гостите на събитието визии за промяна отдолу-нагоре. Друг интересен лектор е Джейсън Нарди, част от екипа зад Банка „Етика“. Уникална по рода си, тя се създава като опозиция на олигополните финансови институции в Италия. Тези и още много други примери за организационно развитие, креативно образование, социални предприятия, самоорганизиращото се общество, устойчивото развитие, управление на човешките ресурси и солидарни бизнес системи ще могат да бъдат съпреживяни на EMPATHEAST.

Повече информация и цялата програма на събитието може да намерите на:
http://empatheast.net/bg/manifest
https://www.facebook.com/empatheast

http://ideasfactorybg.or/ g/ifactory/
http://changeis.bg/challenge/

10730957_1484615811821317_3596827870163822498_n

7,204 total views, no views today