Начало Актуално Хоров концерт подарък за пловдивчани по случай Деня на музиката

Хоров концерт подарък за пловдивчани по случай Деня на музиката

КФ Слънчеви гласове

 30.09.2022

Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ и Камерна певческа формация „Слънчеви гласове“, с диригент Илиян Тиганев, ще зарадват гражданите и гостите на Пловдив на 1 октомври с подбрани изпълнения на стълбите на Каменица от 11 часа

 

Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ и Камерна певческа формация „Слънчеви гласове“, с диригент Илиян Тиганев, ще зарадват пловдивчани и гостите на града с безплатен концерт за втори път през тази година. Събитието ще се състои на стълбите на „Каменица“ от 11:00 ч. на 01.10.2022 г. То е подарък от изпълнителите за Световния ден на музиката.

Репертоарът на двата състава е от обработени български песни и песни от известни композитори. В концерта ще се включи и младият даровит акордеонист Никола Косов. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

ППД „Ангел Букорещлиев“ води началото си от далечната 1895 година в къщата на Никола Попов, където се събират 18 ентусиазирани почитатели на музиката, които решават да създадат хор. За диригент е поканен Ангел Букорещлиев – учител по пеене в Пловдивската мъжка гимназия. Няколко месеца по-късно на 4-ти март 1896 г. се провежда учредително събраниe, на което любителския мъжки хор е преименуван на Пловдивско Певческо Дружество. Член 1 на неговия Устав гласи: „Певческото дружество се създава, за да развива и разпространява българското и славянско пеене и въобще художествената музика“ за първи негов председател е избран словенецът Антон Безеншек. На 21 септември, 1897г. Дружеството освещава знамето си, върху което стои девизът: „Песента сдружава, развеселява и утешава“. С живота на Дружеството е свързана дейността на диригентите Антон Цариградски, Христо Манолов, Иван Кочетов, Коста Николов, Никола Кенов, Борис Кочев, Светослав Обретенов, Чудомир Делчев, проф. Асен Диамандиев, Месру Мехмедов, Крикор Четинян, Никола Липов и други. Дружеството е обявено за представителен хор на града, а Съюзът на българските композитори става патрон на състав – основно ядро е на хора към новосъздадената през 1953 г. опера, през 1956 – в навечерието на своята 60 годишнина е наградено с орден „Кирил и Методий“ – І степен за дългогодишната си творческа дейност.

ПФ „Слънчеви гласове“ е създадена преди 4 години. Съставът е камерен, хористите пеят за удоволствие и от сърце. Имат изнесени редица благотворителни концерти. Във формацията участват момичета от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, НУМТИ „Добрин Петков“ и други учебни заведения в Пловдив. Групата дебютира с концерт на Римския стадион в рамките на проекта Youth Symphony Orchestra „Progressive“ – част от Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ през 2019-а година. Удостоена е с бронзов медал, на Международния фестивал с конкурсен характер „Кръстопът на музите“, гр. София. 2020 г.

На предстоящия концерт участват певиците Мария Хубенова, Гергана Терзиева, Боги Валентинова, Надежда Терзиева, Белослава Танчева и Аделина Налбантова.

2,528 total views, no views today