Начало Актуално Цената на разрешителните за строеж на територията на Община Пловдив се актуализират

Цената на разрешителните за строеж на територията на Община Пловдив се актуализират

По предложение на главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов Общински съвет- Пловдив одобри актуализация на таксата за издаване на разрешителни за строеж. От септември таксата се вдига на 5 лв. за квадратен метър.

Един от основните проблеми на Пловдив е презастрояването. В много части на града се изградиха огромни комплекси, които трудно се вписват в съществуващата инфраструктура. До момента цената за строително разрешение беше е една от най-ниските в цяла България – само 1 лв. на кв. м., като максималния размер, който заплащат строителите е 7000 лв., независимо от разгърнатата застроена площ. Архитект Ахрянов аргументира предложението си с примери от другите големи градове в страната. За сравнение цената в община Бургас е средно 7 лв. кв.м., във Варна между 1.35 лв. и 8.10 лв. в зависимост от вида на сградата, а в София между 5 и 14 лв. спрямо зоната на застрояване, без да има таван на плащането към бюджета, показват анализите.

Условия за издаване на строително разрешително в Пловдив не са променяни от 2006 година, когато цените на имотите са били на много по-ниски нива, както и инвестициите, които общината е правила за прилежащата инфраструктура към всеки нов обект.

„За да защитим интереса на всички граждани на Пловдив и за да можем да разполагаме с повече средства, които да инвестираме в облагородяване на кварталите и междублоковите пространства, се налага да вземем това решение“, коментира кметът Здравко Димитров.

По предложение на арх. Ахрянов цената за паметници на културата от местно и национално значение, както и за ремонтни дейности по сгради, свързани с тяхната енергийна ефективност, остава 1 лев на квадратен метър.

Главният архитект на Пловдив предлага да се извърши и райониране на града, въз основа на което да се определят различни цени за издаване на разрешение за строеж в отделните райони.

Новата цена влиза в сила от 1 септември, за да имат строителите 3 месеца гратисен период.

Предложението на главния архитект бе прието с 42 гласа „за“ и 3 „въздържали се“. Съветници дори предложиха таксата да бъде повишена още на по-късен етап, тъй като дори след това увеличение е ниска.

7,859 total views, no views today