Начало Пловдив днес Центрове за настаняване и защитено жилище за децата в риск изгражда общината

Центрове за настаняване и защитено жилище за децата в риск изгражда общината

Пет центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище започна да строи Община Пловдив по проект „Социална инфраструктура в град Пловдив – модел за по-добра грижа за децата”. Той се изпълнява по Оперативна програма „Регионално развитие”, като материалната база трябва да е готова през м. септември т.г., обяви днес инж. Димитър Кацарски, зам.-кмет по дейност „Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции” в Община Пловдив.

 Общата стойност на проекта е малко над 3.75 млн. лв., като 3.188 млн. лв. са финансовата помощ от страна на Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 563 хил. лeва – съфинансиране от държавния бюджет на Р България.  Целта е да се подобри качеството на живот на 78 деца в риск от 3 до 18-годишна възраст от домовете за хора с умствени и физически увреждания и домовете за медико-социални грижи, като им се предостави нова материална база и среда, близка до семейната, съобщи Георги Титюков, зам.-кмет по дейност „Спорт, младежки дейности и социална политика“ в Община Пловдив.

Петте центрове от семеен тип се строят в няколко жилищни района на Пловдив – в т. нар. първа градска част, в „Тракия” и в кварталите „Гладно поле” и „Дружба”. Защитеното жилище ще е в кв. „Христо Ботев – север”. Размерът на стаите и броят на помещенията в центровете са съобразени с броя на децата, които ще бъдат настанени в тях – общо по 14, обясни Титюков. Според него с изграждането на новата инфраструктура ще бъдат разкрити 45 нови работни места, като сградите ще бъдат готови да приемат децата през септември тази година.

 Освен създаване на центрове за настаняване и защитено жилище за децата в риск, проектът включва и внедряване на мерки за енергийна ефективност – топлоизолация, поставяне на дограма, локални инсталации и/или връзки към системите за топлоснабдяване, газоснабдяване и т.н. В сградите ще бъде доставено подходящо оборудване и обзавеждане за облекчаване на достъпа за хора с увреждания, стана ясно при представянето на проекта. По думите на инж Кацарски в петте центъра са предвидени рампи за деца и младежи с двигателни проблеми.

 Инфраструктурата, която Община Пловдив ще осигури за децата и младежите с увреждания, се изгражда съгласно Националната карта на планираните резидентни грижи и по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ:  BG161PO001/1.1-12/2011 „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск”, с финансовата подкрепа на Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие. Сградите са изцяло в съответствие и със Стратегията за закрила на детето 2009 – 2011 г. на Община Пловдив. В нея една от оперативните цели е свързана с утвърждаването ролята на българското семейство и подобряване качеството на съществуващите услуги и форми на грижа в зависимост от потребностите на децата.

 По време на изпълнението на проекта ще се осъществява координация и съвместната работа с отдел „Закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане”. Общите действия на институциите трябва да гарантират предоставянето на знания и добри практики и разширяването на една социална услуга, чиято потребност е належаща, подчерта заместник-кметът инж. Димитър Кацарски.

10,068 total views, no views today