Начало Актуално Японският „Карай колата ми“ с 4 номинации за Оскар и носителят на „Златен лъв“ на София филм фест в Пловдив

Японският „Карай колата ми“ с 4 номинации за Оскар и носителят на „Златен лъв“ на София филм фест в Пловдив

The story of my wife

04.03.2022

Вълнуваща селекция с наградени филми от целия свят идва на предстоящия през март София филм фест в Пловдив, който ще се проведе от 17-ти до 27-ми март в LUCKY Дом на киното.

Фестивалът стартира  с едно извънредно и предпремиерно за България събитие – на 9 март от 18:30 часа за първи път у нас ще бъде прожектиран най-новият филм на сръбския режисьор Душан Милич „МРАК“. Неговият автор лично ще представи в Пловдив копродукцията между Сърбия, Дания, България, Италия и Гърция.

Един от акцентите в програмата е японският „Карай колата ми“ – номиниран за 4 награди „Оскар“, сред които за най-добър филм, за най-добър международен филм, за режисьор и за адаптиран сценарий. Филмът е по разказ на Харуки Мураками от сборника му „Мъже без жени“.

„Карай колата ми“ разказва за успешен театрален актьор и режисьор, който страда след смъртта на жена си. Той приема предложение да участва в театрален фестивал в Хирошима, но трябва да повери колата си на мълчаливата млада жена Мисаки Ватари, която е и много опитен шофьор. Филмът вече получи много положителни отзиви на фестивала в Кан, като спечели и награда на ФИПРЕССИ.

Носителят на „Златен лъв“ от Венеция „Събитието“ също пристига за София филм фест в Пловдив. Лентата ни пренася в 60-те години във Франция и борбата на случайно забременяла студентка, която е на прага да направи аборт, за да спаси бъдещето си, дори под опасност от затвор. Филмът е по едноименния роман на Ани Ерно.

С необичаен герой ще се срещнем в американския „Червената ракета“. Шон Бейкър ни разказва за Мики Сейбър е западнала порнозвезда. Той се завръща в родното си градче в Тексас, но като че ли никой не го иска обратно. Разорен и безработен, той няма друг избор, освен да се върне да живее при бившата си съпруга и нейната майка. За да плаща наема, той се захваща отново с дребните си далавери, но една среща ще му даде надежда за ново начало.

Уникалния Уилям Дефо ще може да видим в „Комарджията“. Разказът ни вкарва в историята на бивш военен, който изкарва прехраната си с хазарт. Неочаквани срещи му дават възможност да помогне на нов приятел, с когото да отмъстят на общ враг.

Игралният „Отражение“ пък ще ни пренесе в реални събития от актуалното ни съвремие – войната в Украйна.  Хирургът Серхий е заловен от руските войски в зоната на конфликта в Източна Украйна. Докато е в плен, той е изложен на унижение, насилие и безразличие към човешкия живот. След освобождаването си се завръща в удобния си апартамент и се опитва да намери смисъл в живота, като възстанови отношенията с дъщеря си и бившата си съпруга. Серхий се учи как отново да бъде човек и баща за дъщеря си.

Бързо изгрялата кинозвезда Леа Сейду /Смъртта може да почака, Омарът, Това е само краят на света/ ще видим в страхотния „Историята на жена ми“, където си партнира с Луи Гарел.  Якоб Щьор, морски капитан, прави залог с приятел, в кафене, че ще се ожени за първата жена, която влезе.  И ето, че в заведението влиза Лизи …

Фестивалът се провежда със съдействието на Община Пловдив.

2,970 total views, no views today