Начало Актуално Ясни са номинациите за удостояване с „Награди Пловдив“ за изминалата 2020 година

Ясни са номинациите за удостояване с „Награди Пловдив“ за изминалата 2020 година

наградата

На следващото, последно заседание на комисиите в 12-те категории на 20 май, журито ще реши кои са победителите.

Всяка година в навечерието на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, Кметът на Пловдив връчва престижното отличие „Награда Пловдив“ на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година.

Общо 56 са предложенията, които бяха внесени за удостояване с „Награда Пловдив“ за събития и културни факти, реализирани през предходната 2020 година в общо 12-те категории. Отново бе отчетен голям интерес и към новата категория за удостояване със Специалната награда „Пловдив” за изключителни постижения и цялостен принос  в областта на изкуството и културата, която е въведена за първи път.

На своето първо заседание, отделните комисии, съставени от специалисти в сферата на културата – изявени пловдивски творци, писатели, издатели, преводачи, художници, музиканти и т.н., имаха задача да гласуват и определят номинациите -  не повече от 3 в отделните категории.

На следващото второ заседание на 20 май, те ще трябва да решат кой печели наградата във всяка категория. Статутът допуска и възможността да не се връчи награда, ако журито прецени. Припомняме, че наградата е 2000 лева, диплом, статуетка, а за „Специална награда за цялостен принос – 10 000 лева, диплом и статуетка.

Заместник-кметът Пламен Панов и екипът на отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив пожелават от сърце успех на номинираните. „Награди Пловдив“ е възможност да отдадем заслужена почит, знак на уважение и признателност към постиженията на пловдивските творци, с които толкова се гордеем. Богатата културна програма на Пловдив, дори в условията на световна пандемия, под чийто знак премина 2020 година, е доказателство за това, че Пловдив винаги е бил и ще бъде културната столица на България“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

Община Пловдив има удоволствието да Ви покани на тържественото връчване на НАГРАДА „ПЛОВДИВ“ за принос в развитието на културния живот  на Пловдив за 2020 година, което ще се състои на 21 май 2021 г., петък, от 18.00 часа в Дом на културата „Борис Христов“, Зрителна зала. Събитието ще се предава директно по БНТ. В Цар Симеоновата градина и пред Дом  „Борис Христов“ ще бъдат разположени 2 видеоекрана, на които също може да се проследи церемонията. Преди началото на двете места пловдивчани ще чуят изпълненията на  Биг бенд Пловдив и Духов оркестър – Пловдив.

Съорганизатор на Награди Пловдив е БНТ -2, които честват своята 50-годишнина. Очаквайте много изненади! Ще направим тази вечер вълнуваща и незабравима ЗАЕДНО!

Ето и номинациите в отделните категории:

НОМИНАЦИИ ЗА  НАГРАДА “ПЛОВДИВ” В ОБЛАСТТА НА ИЗКУСТВОТО И КУЛТУРАТА ЗА 2020 Г.

 

„Художествена литература и хуманитаристика“

Димитър Гачев за сборник с разкази „Уудсток в градината“
Проф. д.ф.н. Клео Стефанова Протохристова-Ямболиева за „Литературният XX век- синхронни срезове и диахронни проекции“

 

„Художествен превод“

Йордан Костурков за превод от английски език на романа „Малката“ от Едуард Кари
Цветелина Димитрова за превод от немски език на романа „Алрауне“ и разказа „Паякът“ от Ханс Хайнц Еверс

 

„Журналистика в сферата на културата“

Лиляна Бързева за платформата „Изкуство в тишина“

 

БНТ – Пловдив за  стойностното и последователно популяризиране в национален ефир на постиженията на културата и изкуствата, създавани в Пловдив – чрез специализираните предавания за култура: „Арт стрийм“, „Линия Култура“, „На опера с БНТ2“, както и системното представяне на културния живот на Пловдив в предаванията „Култура Бг“ и „Библиотеката“. За пълноценното проследяване на многообразието от изяви в областта на културата, за грамотното им интерпретиране и поднасяне, за възпитаването на вкус и създаване на памет за значими артисти и събития, чрез създаването на художествени и документални продукции, сред които: „Град за завръщане“ – посветен на Пловдив, „Граматика на фантазията“ – посветен на проекта на Държавен куклун театър – Пловдив за Джани Родари, „Между два свята“ – филм за виртуозния цигулар Марио Хосен, „Тенор“ – филм за световния тенор Камен Чанев, „Да живее фестивалът“- посветен на фестивала Opera Open, “Любов и клетва“ – посветен на 60 годишнината на проф. Даниела Дженева.

„Архитектура и естетизация на градската среда“

Арх. Веселин Русев за сграда Orpheus Apartments

 

„Арконт Дизайн“ ООД  – арх. Христина Стефанова и арх. Радка Стефанова  за Клиника по лъчелечение на УМБАЛ „Св. Георги“ -  База 1 – комплекс от 2 сгради

 

„Музика“

Камен Чанев за изпълнението на арията È la solita storia  от „Арлезианката“ на Франческо Чилеа  в спектакъла „Вратите на съня“, Opera Open 2020
Сдружение с нестопанска цел за обществено полезна дейност „Биг Бенд Пловдив“ за Юбилеен концерт „20 години Биг Бенд Пловдив“ на Античен театър
Държавна опера – Пловдив за изпълнението на Симфония N 7 „Ленинградска“ под диригентството на Диан Чобанов – проект „Музика на мира“, част от Opera Open 2020

„Танцово изкуство“

Проф. Даниела Дженева за авторска хореография на музикално-танцовите произведения: „Първа среща“, „Сдумали се“ и  „Земята на Орфей“
Иван Димитров за Благотворителния концерт „Пловдивска танцова палитра“ за изграждане на паметник на проф. Кирил Дженев

„Театър“

 

Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ за „Закуска в „Тифани“ по Труман Капоти

 

Изобразително изкуство

Градска художествена галерия  – Пловдив за Представителна колективна изложба „Графиката сега – Пловдив 2020“ с куратор Моника Роменска

 

Румен Жеков за Ретроспективната изложба „Избрани произведения“ в изложбена зала „2019“
Иван Шишков  за Изложба живопис „Нормандия – Кибервил“

 

„Аудио визуални изкуства и фотография“

Александър Богдан Томпсън за изложбата „Орфей“ – 24 фотографии от спектакъла „Орфей и Евридика“ от Глук

„Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта“

 

Фондация „Балкански културен форум“ за издирване и преиздаване на ценни за Пловдив и страната книги и за изданието на „Пловдив към средата на XIX век според описанието на Костадин Душков Моравенов“ с автор д-р Александър Костакиев Пеев

Произведение на изкуството, предназначено за деца“

 

Детско-девическа хорова формация „Евмолпея“ – Пловдив за Самостоятелен концерт  „14 години песенни посланници в Европа“

 

Държавен куклен театър – Пловдив за „Кученцето, което не можеше да лае“
Вокална група „Бамбини“ при Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив за Тържествен концерт-спектакъл „Пеем за България“


„Съвременни мултижанрови изкуства

Емил Миразчиев за самостоятелна изложба „Пътят – продължаваме заедно“

 

 

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА „ПЛОВДИВ“

 

Емилия Арабаджиева за цялостен принос в областта на изкуството и културата.

За работата й като художник, сценограф, художник на документални филми, автор на книгата „История на костюма” и творчески ръководител на проекти, с която заема значимото място в културния живот на Пловдив и страната в периода от 1980 до 2020г.

За педагогическата й дейност като дългогодишен директор на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства от 1992 година до 2019 г. По нейно предложение са разкрити специалностите: „Сценичен костюм“, „Компютърна анимация“, „Куклен театър“, „Драматичен театър“, „Пантомима“, „Театрална кукла“. За гражданската и професионална ангажираност и борбеност за запазване на образователната институция.

За създаването на Международен пленер „Диалог“, рисунка голям формат.

За педагогическата й работа в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и съосновател на специалността „Сценография“.

За активното й участие  в многобройни благотворителни кампании, творчески комисии, журита и експертни съвети, които се занимават с решаването на конкретни казуси в областта на изкуството и културата.

 

Доц. д-р Никола Лаутлиев за популяризирането на Пловдив като национален и международен център на артистичната фотография в продължение на 35 години с организирането на фестивала „Международни фотографски срещи“.

За кураторската му дейност в откриването и развитието на млади таланти в областта на художествената фотография, като арт директор на фестивала и галерист на галерия „Лаутлиев“ в кв. „Капана“.

За педагогическата му дейност в АМТИИ, като създател на специалностите „Графичен дизайн и фотография“ и „Фотография“  и дългогодишен ръководител на катедра „Приложни изкуства“. Инициатор на откриването през 1995 г. на специалностите „Педагогика на изобразителното изкуство“ и „Сценография“, обогатяващи художествения живот на Пловдив с десетки млади артисти и дизайнери в повече от две десетилетия.

За активната му новаторска дейност и обществена активна позиция в духовния живот на Пловдив.

 

Стефан Шивачев за научни изследвания и публикации в научни издания, книги и медии за историята на Пловдив.

Журналистическа, публицистична и популяризаторска дейност в тази област. Дългогодишно ръководство на научен, културен и образователен институт  Регинален исторически музей – Пловдив.

За активна та му обществена дейност в гр. Пловдив.

2,805 total views, no views today