Начало Пловдив днес Пловдив кандидатства с три проекта пред Финансовия механизъм на ЕИП

Пловдив кандидатства с три проекта пред Финансовия механизъм на ЕИП

Община Пловдив е първата община в България, която тази сутрин още в 9 ч. подаде проекта за Небет тепе, съобщи кметът на града инж. Иван Тотев.

С проекта за консервация, реставрация, експониране и ревитализация на археологическия комплекс Небет тепе, поставено от авторитетното списание „Форбс” на второ място сред 10-те най-ценни забележителности в Източна Европа, общината кандидатства пред Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, популярен като Норвежката програма, с чието финансиране беше извършен първият етап от реконструкцията на Римския стадион.

Стойността е около 3,9 млн. лв, като съфинансирането от страна на общината, одобрено с решение на Общинския съвет, е в размер на 1 милион.

Изпълнението на проекта ще превърне това знаково място на Пловдив в една от най-големите туристически атракции, посочи инж. Тотев. Предвижда се експониране на фрагменти от крепостните стени, както и възстановяване на една от кулите, алеи с кътове за отдих и наблюдение за посетителите.

Община Пловдив внесе пред Финансовия механизъм на ЕИП още два проекта – за достъпност на къща „Клианти” на стойност 670 хил. лв. и дигитализация на културно-историческото наследство на Пловдив за около 1,5 млн. лв.

Голяма част от проектите, по които се работи ще бъдат финализирани тази година и тогава ще се разбере колко голяма е усвояемостта на средствата по европейски програми.

От началото на мандата и създаването на ОП „Европейски политики и сътрудничество” са разработени 39 проектни предложения на стойност над 220 млн. лв. Заварените проекти също ще изпълняват в график, а някои от тях са завършени.  За четирите месеца от началото на годината са внесени 8 проекта, отчете директорът на ОП „Европейски политики и сътрудничество” Милка Нанова.
С изключение на първия опит за Небет тепе, който в предишния мандат се провали заради няколкоминутно закъснение, всички проекти, с които Община Пловдив е кандидатствала пред европейските фондове в програмния период 2007-1014 г., са спечелени и са в различен етап на изпълнение, коментира кметът инж. Иван Тотев. Неяснота все още има около големия Воден проект, но причините за това са извън компетенциите на Община Пловдив, която освен по оперативни програми, се опитва да привлича допълнителни средства и по фонд „Козлодуй”, и от Европейското икономическо пространство.

7,265 total views, no views today