Начало Пловдив днес Модернизират Цар Симеоновата градина с 5 млн. лева по спечелен проект

Модернизират Цар Симеоновата градина с 5 млн. лева по спечелен проект

Цар Симеоновата градина ще се превърне в парк, с който ще се гордее целият град. Това заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, който подписа договора за финансиране на модернизацията на Цар Симеоновата градина в размер на 5млн. лв.

 Средствата са безвъзмездна помощ по спечеления от общината проект „Зелена и достъпна градска среда”  по оперативна програма „Регионално развитие“ на Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Процедурите започват още днес, към октомври се очаква началото на изпълнението, а срокът за завършването се предвижда до края на 2014 г. Нито за миг обаче централният пловдивски парк няма да бъде затворен. Нещо повече – процесът по модернизацията ще бъде прозрачен и публичен, така че всяка заинтересована организация и всеки гражданин могат да се включат в управлението на проекта.

 В проекта са включени много мерки за опазване на зелената система – като се започне от автоматичната поливна система, каквато досега няма в страната, увеличаване на зелените площи с около 3 хил. кв. м, обгрижването на досега съществуващите дървесни видове и засаждането на нови, подмяна на парковите елементи като алеи, пейки и осветление, добавяне на художествено осветление както в зелената система, така и около всички паметници в градината, съобщи инж. Тотев.

 Акцент в проекта е изграждането на нови фонтани. Те ще бъдат три вида – сухи, невиждани досега в града, както и фонтани с програми и със звуци и светлина. Решен ще бъде и проблемът с паркирането на автомобили в тази зона на Пловдив, изброи кметът.

5,911 total views, no views today