Начало Събития Оперният фестивал на Античния театър се открива с премиера на „Атила“

Оперният фестивал на Античния театър се открива с премиера на „Атила“

2013 година е знакова за Държавна опера – Пловдив. Три значими юбилея прeдават нов ореол на предстоящия фестивал – 200 г. от рождението на Джузепе Верди, 30-то издание на Оперния фестивал на Античния театър и 60 години от основаването на Оперно-филхармоничното дружество в Пловдив.

Днес – 19 юни, сряда, от 21.00 часа отново ще се потопим в магията на Вердиевите вечери. Тази година фестивалът се открива с премиера на операта „Атила”, чиято реализация е с подкрепата на Община Пловдив и Италианския културен институт в София. Диригент-постановчик е Лучано ди Мартино (гост), режисьор – Ваня Далийска, художник – Петър Матански. На сцената ще се представят солистите Деян Вачков (гост), Крум Гълъбов, Таня Иванова (гост), Стоян Даскалов, Стоян Бончев (гост), Борис Кучков, както и оркестъра и хора на Държавна опера – Пловдив.

 В програмата на фестивала, зрителите ще могат да гледат още и две от най-популярните опери на Верди, чиято 200 годишнина се празнува единствено под тепетата: „Аида” (25 юни) и „Набуко” (30 юни). Гала концертът е на 5 юли отново под диригентството на маестро Лучано ди Мартино, а в програмата са включени откъси от оперите „Ернани”, „Бал с маски”, „Дон Карлос”, „Трубадур” и „Риголето”, „Сицилиански вечерни”, „Травиата” и др.

 Фестивалът се реализира в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019.

9,535 total views, no views today