Начало Пловдив днес Известни фотографи от цял свят представят уникални изложби в Пловдив

Известни фотографи от цял свят представят уникални изложби в Пловдив

Международните фотографски срещи 2013 ще бъдат започват в петък – 11-ти октомври. Фестивалът е едно от най-посещаваните събтия, включени в Есенния салон на изкуствата и представя най-добрите образци на фотографското изкуство. Имената на участниците, селектирани по проекта „Разстояния” от куратора доц. Никола Лаутлиев, са сред най-известните във фотографските среди и са представяли свои изложби в най-големите световни галерии.

Пловдивчани и гостите на града ще имат удоволствието да видят работите на:

Джордж Георгиу /Великобритания/ – в залата на Градската художествена галерия на ул. „Княз Александър І”

Бет Ярнел Едуардс /САЩ/ – в къща „Енчо Пиронков”

Чжан Сяо /Китай/ – в къща „Мексиканско изкуство”

Джакомо Брунели /Италия/ и Боряна Кацарова, която е българка, но работи във Франция – в Балабанова къща

 В Балабановата къща със съдействието на Унгарския културен институт ще бъде представена уникална изложба с фотографиите на най-големия военен фотограф Робърт Капа по повод 100-годишнината от неговото рождение.

 Пловдив ще бъде представен от фотографа Неделиян Нешев и неговия проект „Вяра“ в Музейния център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев”.

Всички изложби ще могат да бъдат разгледани без почивен ден в периода от 11 до 31 октомври.

 В Пловдив повече от 30 години се организират фотографски изложби, но в този фестивален формат ще започне 20-то издание. Откриването ще бъде на 11 октомври от 17.30 ч. в Балабанова къща и за него специално ще пристигнат от чужбина някои от фотографите – Брунели, Георгиу, както и директора на галерия „Лихтблик” в Кьолн г-жа Тина Шелхорн, международният редактор на специализираното списание за фотография „Хот шу” г-н Бил Кувенхофен и директорът на Унгарския културен институт.

 

6,479 total views, no views today