Начало Пловдив днес Пловдив почете Стефан Стамболов

Пловдив почете Стефан Стамболов

160-тата годишнина от рождението на Стефан Стамболов бе отбелязана тържествено в Пловдив.

„Стамболов е човек на екстремалните, кризисните ситуации. Като държавник той поема рискове и отговорности, които са непосилни за другите. В това отношение Стамболов е ненадминат и до днес. Годините отминават, спомените избледняват, но Стамболов трайно остава в националната ни памет. С делата си за модернизирането на България и утвърждаването на българската суверенност той ни прави горди, че сме българи“ , заяви в словото си историкът проф. дин Людмил Спасов от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

За да отдадат почит към бележития български държавник, революционер, поет и журналист, пред паметника на едноименния площад дойдоха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-областният управител Атанас Петков, омбудсманът Димитър Атанасов, общински съветници, районни кметове, общественици и граждани. Цвете пред Стефан Стамболов положи и авторът на паметника – скулпторът Красимир Русев.

В честването, организирано от общината, участваха почетни формирования от Гарнизон Пловдив, а строят бе приет от началника на Гарнизона бригаден генерал Цанко Стойков.

7,370 total views, no views today