Начало Пловдив днес Уникални пеещи фонтани в Цар Симеоновата градина стават емблема на Пловдив

Уникални пеещи фонтани в Цар Симеоновата градина стават емблема на Пловдив

Сигурен съм, че светещите, пеещи и танцуващи сред феерията от светлини и звуци фонтани ще станат една от емблемите на нашия град, обяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев след символичната първа копка на втория етап от реконструкцията на Цар Симеоновата градина, включващ възстановяване на водните площи.

 Връщаме хармонията с природата на най-голямата пловдивска и знакова не само за града, но и за България градина, която носи заряда на първото международно изложение. Недалновидни управленски решения през годините затрупаха с бетон естествената красота на езерото. С проекта връщаме неговите естествени брегове и вписваме водната площ в градинското пространство, подчерта кметът. Тази част от проекта е на стойност около 1,7 млн. лв. и трябва да приключи до септември, когато около обновеното езеро ще се случат поредица събития от културния календар на Пловдив.

Освен езерото с пеещите фонтани, в обществената поръчка е включено възстановяване на всички водни площи в градината, сред които са езерото с рибките и фонтанът на Деметра, предвижда се изграждането и на сухи фонтани.

 Поради финансови причини предвиденият за този етап паркинг под езерото засега слиза от дневен ред, тъй като наличният ресурс се насочва към реконструкцията на Дондуковата градина и

изграждането на съвсем нов парк върху 6 декара празно пространство в края на ул. „Богомил”, за което районните администрации на „Централен” и „Източен” имат готови проекти, включени заедно с обновяването на Цар Симеоновата градина в големия проект по схема „Зелена и достъпна среда” на Оперативна програма „Регионално развитие”.

Стартиралият в края на януари първи етап от реконструкцията на Цар Симеоновата градина върви в график. Изгражда се автоматична поливна система с възможности за дистанционно компютърно управление, обновява се осветлението, разширяват се зелените площи.

Премахнати са 64 болни дървета, но паралелно с това се засаждат нови 113 широколистни и 141 иглолистни дървета, 2712 иглолистни храсти и 8376 вечнозелени и почвопокривни храсти, съобщи директорът на ОП „Градини и паркове” Стоян Алексиев.

Почвата в парка ще бъде обогатена с 12 хил. куб. м хумус, предвиждат се нови 380 пейки и 88 кошчета за отпадъци.

8,549 total views, no views today