Начало Пловдив днес Нови ателиета, галерии и заведения в Стария град

Нови ателиета, галерии и заведения в Стария град

Община Пловдив предвижда да даде под наем на символични цени помещения и дори къщи в Стария град за занаятчийски ателиета, галерии и заведения.

 По този начин искаме да стимулираме бизнеса да вземе дейно участие в политиката ни през последните две години – да направим така, че Старинен Пловдив да бъде привлекателен за всекидневни посещения от пловдивчани, мотивира намерението кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

10-12 процента е годишният ръст на туристите, увеличават се и приходите от билети, но за нас това не е задоволително, отбеляза кметът. Той припомни, че през последните няколко години Община Пловдив обръща огромно внимание за запазване и възстановяване на културно-историческото наследство, като Старият град е сред основните приоритети.

Тази година продължава следващият етап от реконструкцията на къща „Клианти”, както и възстановяването на калдъръма. Стартират ремонтните дейности на още 6 обекта, ще бъдат изградени най-малко 100 нови осветителни тела. Всичко това, заедно с реализиране на новата идея, цели да привлече към Стария град не само повече туристи, а преди всичко да направи пловдивчани съпричастни към богатото културно наследство на техния роден град.

Предложението и списъкът с около 15 обекта ще бъдат внесени за гласуване на предстоящата сесия на Общинския съвет.

7,649 total views, no views today