Начало Пловдив днес Пловдив с идеен проект за обновяване на бившия партиен дом

Пловдив с идеен проект за обновяване на бившия партиен дом

След реконструкцията на бившия партиен дом от панорамното кафе-ресторант на последния етаж ще се открива най-красивата гледка към Пловдив. Това коментира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев след официалното обявяване на резултатите от приключия конкурс за идеен проект за обновяването на сградата на площад „Централен“ № 1.

Сред общо 8 участници, представили много стойностни и качествени проекти, победител е обединение „ХХІІ век” с ръководител арх. Чавдар Тенев, което до май ще трябва да представи и техническия проект.

Целият сегашен вид на сградата ще бъде променен. Дори формата на повдигнат перпендикулярен на Главната  паралелепипед ще е с нова по-артистична визия. За това допринася панорамният асансьор, изведен като архитектурен елемент  в източната част на фасадата като успоредна линия на южната страна на Античния форум. Именно с него посетителите ще може, без да влизат в сградата, да стигнат панорамното кафе, решено на две амфитеатрално разположени нива.

 Фронт-офисът или обслужване на едно гише е предвиден в партерното пространство от южната страна на сградата. Заложени са художествено осветление, енергийно ефективни мерки от клас А, най-модерна климатизация, изграждане на фотоволтаици върху покрива на ниското тяло, реконструкция на вътрешните помещения.

Общата стойност на проекта е около 7 млн. лв. без ДДС. Предвижда се реализация на няколко етапа. Първият е на стойност близо 4 млн. лв. и включва всички дейности по фасадата с енергийно ефективните мерки. Идеята е финансирането му да  се осъществи със средства от ЕСКО програмите за енергийна ефективност.

Стартът на реконструкцията се очаква до края на годината, а промяната във вътрешните помещения може да става на етапи, обхващащи по няколко етажа, с бюджетни средства през следващите години, каза кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

12,497 total views, no views today