Начало Актуално ОП „Градини и паркове“ премахва опасна растителност на

ОП „Градини и паркове“ премахва опасна растителност на

Младежкия хълм, още напролет засажда нови дървета

mladejki_halm_1 mladejki_halm_7

Осем изсъхнали и прогнили софори в подножието на Младежкия хълм се премахват от екипи на „Градини и паркове“. Преди това  комисия от експерти направи  проверка  и заключи, че има опасност дърветата да паднат и нанесат щети, а районният кмет издаде заповед за отстраняването им.

„Стремим се да запазим всяко едно дърво в Пловдив. По-важно обаче е да пазим живота и здравето на хората. Когато има опасни дървета, трябва час по-скоро да ги премахнем. Същевременно засаждаме нови, по-подходящи видове и с по-висока екологична стойност – на същите или други места, където е възможно“, коментира директорът на общинското предприятие Веселин Козарев.

В югозападната част на Младежкия хълм се прочиства и друга суха растителност. Оттам минава една от централните пешеходни алеи, която отвежда към детската железница, има детска площадка, заведение и спортно съоръжение.

По сигнали на граждани предстои проверка и за състоянието на дърветата на Бунарджика. Санитарни дейности се предвиждат и в парк „Лаута“, но приоритетно ще продължат да се обработват зоните, където има риск да се нанесат щети върху хора и тяхно имущество. Всекидневно 7 специализирани бригади от „Градини и паркове“  извършват санитарни резитби.

Козарев напомни, че миналата година в Пловдив са засадени близо 2000 нови дървета местни видове, а рано напролет започват и тазгодишните залесителни акции. Той е категоричен, че на мястото на отрязаните софори в подножението на Младежкия хълм ще бъдат засадени нови дървета. Смята да покани доброволци, които също да се включат в залесяването.

mladejki_halm_8 mladejki_halm_2

2,405 total views, no views today