Начало Актуално Десетки пловдивчани почетоха 168-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов

Десетки пловдивчани почетоха 168-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов

7 13

21 22

 

31.01.2022

Официално слово по повод годишнината произнесе Областният управител на област Пловдив Йордан Иванов

 

 

Днес в Пловдив беше отбелязана 168-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов на едноименния площад пред сградата на Община Пловдив. В тържественото честване участваха военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет „Родолюбие“.

Строят бе приет от генерал-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“. Слово за държавника произнесе Йордан Иванов – Областен управител на област Пловдив.

Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър Пловдив – Стефан Попов, който припомни в своето художествено въведение, че Иван Салабашев – друг прочут политик от онова време, заемал и поста финансов министър в правителството на Стефан Стамболов е написал в спомените си: „…Веднъж Стамболов и аз, когато бяхме още на власт, говорихме помежду си… стана дума за някои велики мъже от разни държави и разни времена, които народът им ги е ненавиждал през живота им, а след смъртта им е въздигал паметници. По едно време Стамболов се позамисли малко и след това каза, че той е твърдо убеден, че неговото дело ще бъде един ден добре разбрано и оценено единодушно от целия български народ.“

За да почетат 168-та годишнина от рождението на Стамболов и да поднесат венци и цветя, на церемонията присъстваха Кметът на Пловдив Здравко Димитров, народните представители Венцислава Любенова и Николай Ангов, Председателят на ОбС-Пловдив инж. Александър Държиков, Лъчезар Бакърджиев – заместник областен управител на област Пловдив, заместник-кметовете Пламен Панов и Тодор Чонов, кметовете на район „Централен“ Георги Стаменов, на „Северен“ Стоян Алексиев, на „Западен“ Димитър Колев, на „Тракия“ Костадин Димитров, заместник-кметът на „Южен“ Панко Енев,  общински съветници, директори на общински предприятия, представители на общинската администрация, политически партии, обществени организации, медии и граждани.

Сред гостите бяха бившият кмет на Пловдив (1995-1999) Спас Гърневски, който е инициатор на изграждането на паметника и за наименуването на площада пред сградата на общината на името на Стефан Стамболов, и Андон Андонов – Областен управител на област Пловдив в мандат 1998-2002 г.

 

 

Вижте пълния текст на словото на Областния управител на област Пловдив Йордан Иванов:

 

Уважаеми г-н Кмет на Община Пловдив, уважаеми г-н Председател на ОбС,

скъпи съграждани,

 

Хайдутин, революционер, държавник.

Стефан Стамболов по изключителен начин комбинира смелостта, големите мечти и искрената непоколебимост в себе си. В целия му живот и обществена работа, той обединява тези качества и ако има едно общо във всичките му действия – това е смелостта да отстоява своята позиция и комбинирана с родолюбие да извоюва ново място за народа си на европейската политическа карта.

Общоприета норма в оценяването на политическите лидери в цял свят е проследяването на мястото и позицията, в която се е намирала тяхната страна в началото на обществената им дейност и в края на политическия им път.

Когато Стамболов начева своите борби по “народното дело”, българите са все още под османската власт, но вече мечтаят да имат своя независима държава и достойнство, равно на другите европейски народи. 20 години по-късно, когато Стамболов слиза от политическата сцена, българите са свободни, макар и все още да нямат пълна независимост, имат обаче нова икономика, имат силен дух за успех, имат и гордост – след Съединението, след Сливница и Пирот. Положението след неговото управление е по-добро, България става друга. Стамболов е олицетворението на духа на ярък патриотизъм и себеотрицание за градеж на нова България.

Някой може да попита защо е толкова голямо мястото на Стамболов в нашата история? Той се налага над другите гиганти на неговото съвремие – Каравелов, Стоилов, Радославов, като показва уникална воля за успех и, че не е човек, който се отказва лесно.

След гръмовните успехи на Съединението и Сръбско-Българската война, младото Княжество е изправено пред съдбовна криза.

През 1886 г. Княз Александър I е принуден да абдикира. Действащата система на международни отношения не е на българска страна. От една страна, Русия ни разглежда като почти своя собственост, от друга – Париж, Берлин и Виена ни нямат доверие поради близостта с Русия след Освобождението. След независимия акт на Съединението, който първи показва на света, че България може и ще защитава сама своите интереси, страната ни става обект на руска интервенция, с цел ново връщане в плътната орбита на Санкт Петербург. Опасността от пряка окупация е налице. В този съдбовен момент именно Стамболов е човекът, който поема тежките решения в своите ръце. Избран е нов български монарх, националната сигурност е защитена, Стамболов поема кормилото на страната с решителност за реформи и обнова, което си личи по думите му:

 

“И за опашката на дявола ще се хвана, ако трябва, но ще изтегля България!”

 

Управлението на Стамболов е пример за всички политици, далеч извън нашия български и балкански хоризонт. В този смисъл Стамболов е значим в световен мащаб, начинът на управление, докарал една изостанала турска провинция до положението на модерна европейска държава, е факт, който заслужава да бъде изучаван като изключителен пример. За 7 години като министър-председател, Стамболов успява да построи, модернизира и даде живот на стотици учреждения, хиляди километри пътища, успява да утвърди мястото на България на Балканите, но и на голямата геополитическа карта на Европа. Той е държавник, който ясно съзнава, че стратегическото място на България я прави важна за всички и несъмнено се налага да гради смела и независима външна политика, за да запази България свободна. Националният интерес за Стамболов не е ефимерно понятие, а всекидневна политика, той е олицетворение на фактор, който отличава политиците от големите държавници – навсякъде и винаги Стамболов си залага кожата в играта. И като революционер, и като държавник. Не се притеснява да е в конфликт с когото и да е, щом националният интерес го изисква.

В днешно време – трудно, преходно, именно такива хора са нужни – изпълнени с кураж, смелост, готови да се изправят срещу трудностите, без значение каква е политическата и лична цена, която ще платят. Стамболов ни показва и друго важно нещо. Че не трябва да те е страх да разчистиш, за да върви държавната работа. Когато някой не се справя с управлението, когато вреди на държавата, бюджета, на обществото, бива изхвърлен. И ако през XIX век е нямало съвременните конституционни и юридически оръжия, то днес може да заявим, че има такъв инструмент, има такъв метод. И той се нарича законност, върховенство на правото над личния интерес, над лошото управление, над злоупотребата и слугинажа. Прилагайки навсякъде законност, управлението може да е справедливо и да носи благоденствие на нацията.

 

Хайдутин, революционер, държавник

Смелост, големи мечти и непоколебимост – толкова важни качества винаги, толкова недостатъчни всякога. Този паметник и този площад трябва да ни напомнят всеки ден за мощта и величието на волята на Стефан Стамболов за обнова, градеж и смислено ползване на властта, дадена от народа.

Благодаря ви!

2,172 total views, no views today