Начало Пловдив днес Пловдив се преклони пред паметта на Апостола

Пловдив се преклони пред паметта на Апостола

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов, всички районни кметове, политици, общественици, представителни части на 68-ма бригада „Специални сили“, както и стотици други пловдивчани се събраха през паметника на Васил Левски на Бунарджика, за да се поклонят пред паметта на Апостола по повод 140-тата годишнина от обесването му.

 „Това, което ни събира на 19-ти февруари всяка година, е почитта към паметта на Апостола, паметта за делата му, но и паметта за неговите думи. Дали опазихме завета му за чиста и свята република, за свобода – лична, национална и общочовешка, за равноправие между народите, за политически и граждански права на етносите и малцинствата, за демократично устройство на обществото – българското, балканското, общочовешкото?

Днес – 140 години след смъртта си, Левски се извисява като недостижим връх, като величав пример за саможертва, за патриотизъм и отдаденост на една свята  цел – свободата на Отечеството. Колко силна трябва да е била вярата му, за да тръгне да събаря империя, да разбужда заспали страсти, да въоръжава патриотизма и да го подтиква към действие? Колко голяма и безрезервна трябва да е била любвта му към народа и Отечеството? И същевременно колко болка има в записаното в личния му бележник и допълнено с четири въпросителни: Народе???? Дали в тези въпросителни не се крие големият въпрос към нас? Бихме ли могли да продължим по пътя му? Готови ли сме да пренебрегнем себе си, личните си интереси и удобства, за да работим за благоденствието на България?”, каза в словото си, посветено на живота и делото на Левски, председателят на Фондация „Балкански културен форум“ Любозар Фратев.

 „Лесно е и даже е модно да се закачат портретите на Левски в кабинетите. Истинско изпитание е обаче да вървим по пътя, предначертан от Апостола. Левски трябва да бъде политически и нравствен идеал за всеки българин, ориентир за мислите ни, но и мяра за делата ни, идеал, в който да възпитаваме своите деца. Силната вяра на Апостола в бъдещето на България, която по негово време не беше даже и държава, днес, 140 години след гибелта му, ни е потребна, за да ни възпълни болезненият недостиг на вяра и оптимизъм, да събуди онези  силни чувств, които са били и могат да бъдат вдъхновител за достойни дела, за просперитета на нашия град, народа и държавата ни”, допълни Любозар Фратев.

 Възпоменанието, организирано от Община Пловдив и Общински комитет „Васил Левски“ започна с панихида в храма „Св. Петър и Павел“, а по-късно следобед в Лекционната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ беше представена книгата „Пловдивските адреси и сподвижници на Васил Левски“.

6,344 total views, no views today