Начало Пловдив днес Световно признание за проекта „Библиотеката“ в Баня Старинна

Световно признание за проекта „Библиотеката“ в Баня Старинна

„Библиотеката“ в Центъра за съвременно изкуство Баня Старинна получи престижната награда за архитектурна инсталация на едно от най-влиятелните световни интернет издания Architizer. Проектът e на младата пловдивска архитектурна формация Студио 8 ½, реализиран в рамките на международния фестивал „Urban Dreams“ /“Градски мечти“/ на сдружение „Изкуството днес“ с куратор Емил Миразчиев. Към момента той е художествен директор на общинска фондация „Пловдив 2019“, която готви кандидатурата на града за Европейска столица на културата.

„Библиотеката“ получи приза А+ на авторитетния портал в категорията „pop ups“, където е получила най-много гласове от публиката, събрани от цял свят. Пловдивският проект, ръководен от младия архитект Владислав Костадинов, се състезаваше с 4 други номинации: еко-павилион от фестивал в Сингапур, павилион на Булгари в Абу Даби, временен магазин на Луи Вюитон в Лондон и арт-пространство в Австралия.

Отличеният пловдивски проект вече има световна известност, след като за него писаха още няколко влиятелни архитектурни издания. „Библиотеката“ има и друга награда – от читателите на блога WhatA, които я определиха за сграда на годината. Припомняме, откриването на инсталацията през есента впечатли новия американски посланик у нас Марси Рийс.

8,250 total views, no views today