Начало Актуално Престижни награди за Пловдив

Престижни награди за Пловдив

В рамките на по-малко от година Община Пловдив, нейните партньори, културните институции и различни инициативи получиха редица престижни награди и признания, а именно:

 Пловдив е арт градът на България за 2012 година. Призът за арт град се връчва за първа година в класацията на Дарик радио и вестник „24 часа“ и Пловдив е нейният първи носител.   Това е признание за работата на екипа на общината и добра реклама за града. Отличието е комплимент към творците и хората на изкуството в града под тепетата.


 На церемония в София дружество „Шалом“ награди Община Пловдив с наградата „Шофар“. Тя е по повод 70 години от спасяването на българските евреи и по-специално за пловдивската общественост, спасила от лагерите на смъртта 1500 пловдивски евреите. Наградата „Шофар“ представлява рог, с който в древността еврейските градове са съобщавали за важни новини. Във всяка Синагога се съдържат комплекти рогове.

Знакът на древноеврейския рог е изложен в Историческия музей, където е експонирана и изложба за приноса на България в спасяването на евреите.

 На отдел „Култура“ – „Златно перо“  за реализирацията на най-стария международен фестивал за камерна музика в Европа.

Еventex Awards 2012 са българските награди за организатори на събития и техните партньори:

Осмото издание на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив” бе отличено с първо място в три категории от общо дванадесетте категории на наградите.  Проведеното на 21 септември 2012 г. събитие, което държа будни пловдивчани и гости на града до 01:00 ч. през нощта, успя да отговори на критериите на организатори на събития, журналисти, мениджъри и PR специалисти, които оценяваха номинациите.

За осем години „Нощ на музеите и галериите – Пловдив” беше посетена от 160 000 човека и се наложи като емблематично за страната ни културно събитие с широка културна програма, млада аудитория, положителен заряд и организация. Фондация „Отворени изкуства” като базов организатор на събитието успява да представи на посетителите всяка година широк диапазон от участници и събития.

В първата спечелена категория “Културно събитие на годината” “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” успя да пребори Sofia Design Week, Sofia Dance Week, както и още 10 събития. Търсените критерии като интересна концептуална програма, адекватна реакция в кризисни ситуации, както и ефективното комуникиране и промотиране на събитието допринесоха пловдивският фестивал да задмине не по-малко атрактивните конкурентни събития.  Наградата за „Фестивал на годината” също бе връчена на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив”. През 2012 г. в програмата й бяха включени над 100 културни събития в музеи, галерии, културни институции, неформални арт-пространства, клубове и др. Към програмата се присъединиха и международни участия от предшестващия „Нощта” фестивал „Град и публични пространства”, чиито проекти на открито бързо предизвикаха интереса на посетителите. Професионализмът на подготовка и организиране на събитието доказаха, че то е устойчиво благодарение на ясната си цел – развитие на културния потенциал на града. За една нощ Пловдив успява да размести вътрешните си граници и да отвори много затворени врати за своите гости. От тази гледна точка, събитието се отразява не само върху културните качества на града, но донася със себе си и икономически и обществени ползи. Това бе и един от търсените критерии в категорията „Събитие на годината”, където „Нощ на музеите и галериите – Пловдив” успя неочаквано да пребори двадесет и две не само културни, но и бизнес корпоративни събития.Веселина Сариева – директор на „Фондация „Отворени изкуства“

 “Съвременната библиотека”, изградена в Баня Старинна в Пловдив, печели вота в наградите на сайта Architizer. Онлайн читалнята е фаворит в категория  “Временни обекти”. Проектът пребори четири други малки постройки от целия свят. В гласуването на потребителите са отчетени над 150 000 гласа. Проектът e на младата пловдивска архитектурна формация Студио 8 ½, реализиран в рамките намеждународния фестивал „Urban Dreams “   / “Градски мечти“/ на сдружение „Изкуството днес“ с куратор Емил Миразчиев. Към момента той е художествен директор на общинска фондация „Пловдив 2019“, която готви кандидатурата на града за Европейска столица на културата.

Библиотеката“ получи приза А+ на авторитетния портал в категорията „pop ups“, където е получила най-много гласове от публиката, събрани от цял свят. Пловдивският проект, ръководен от младия архитект Владислав Костадинов. Отличеният пловдивски проект вече има световна известност, след като за него писаха още няколко влиятелни архитектурни издания. „Библиотеката“има и друга награда – от читателите на блога WhatA, които я определиха за сграда на годината. Припомняме, откриването на инсталацията през есента впечатли новия американски посланик у нас Марси Рийс. Емил Миразчиев, директор на Сдружение „Изкуство днес“

 Награди „Музикант на годината 2012 г.“ на Българското национално радио и екипът на предаването за класическа музика „Алегро виваче“.

За мениджър на годината – Мила Павлова – за фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“

В сферата на любителското творчество:

Мъжки хор „Стефка Благоева“ –  Награда от Международния хоров фестивал „Музика и море“ – Гърция

Балетно студио „Буратино“ – награди от Международния фестивал „Магията на Италия“ – Ричоне-Римини І-ва награда „Класически танци“, две първи награди за индивидуални участници и І-ва първа награда „Маестро“ за най-добър балетен педагог.

Камерен хор „Иван Спасов“ – награда от Международен хоров фестивал в провинция Прованс, Франция.

Държавен куклен театър Пловдивнаграда „Икар“ за спектакъла „По ръба на небето“ – детски рок-мюзикъл.

ИК „Хермес“награда „Христо Г.Данов“ на Министерство на културата- За книгоразпространение

Божана Апостолованаграда „Христо Г.Данов“ на Министерство на културата за книгата „Малката Божана в нощта на чудесата“.

Драматичен театър „Н.О.Масалитинов“:

Номинация „Икар“ 2012 за „Дебют“ на Веселина Конакчийска за ролята й на Нора в „Куклен дом“

  • Номинация „Икар“ 2012 за „Дебют“ на Крис Шарков за режисура на „Куклен дом“

  • Номинация „Икар“ 2012 за „Сценография“ на Огняна Серафимова за „Куклен дом“

  • Номинация „Аскеер“ 2012 в категория „Изгряваща звезда“ на Веселина Конакчийска за ролята й на Нора в „Куклен дом“

  • Номинация „Аскеер“ 2012 в категория „Сценография“ на Огняна Серафимова за „Куклен дом“

  • Номинация „Аскеер“ 2012 в категория „Костюми“ на Петър Митев за „Когато гръм удари“

  • Номинация „Аскеер“ 2012 в категория „Музика“ на Петя Диманова за „Когато гръм удари“

  • Награда „Пловдив“ 2012 в раздел „Театър“ на Симеон Алексиев за ролите му в „Албена“ и „Когато гръм удари“

  • Наградата за най-добра женска роля на Елена Атанасова за моноспектакъла „Sex без захар” от Международния фестивал на моноспектаклите „BGMOT” 2012, Габрово

 Александър Секулов бе номиниран за най-престижния литературен приз за нова българска художествена проза „Хеликон“ за романа си „Господ слиза в Атина“

 Награда на община Пловдив беше присъдена на филма „Изповед“ – Продукция БНТ 2 – Пловдив, сценарист Стоян Цанов, режисьор Крум Филипов от Фестивала на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“.

6,959 total views, no views today