Начало Актуално Идеен конкурс за бившата сграда на БНБ обяви Община Пловдив

Идеен конкурс за бившата сграда на БНБ обяви Община Пловдив

default
Община Пловдив обявява конкурс за идеи, които да дадат насока за предназначението на бившата сграда на БНБ на ул. „Райко Даскалов“, съобщиха на съвместна пресконференция кметът Костадин Димитров, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, председателят на КАБ арх. Чавдар Тенев и арх. Васил Шилев от САБ.
Кметът Костадин Димитров бе категоричен, че от сега нататък конкурсното начало и прозрачността ще залегнат във всички значими за Пловдив проекти, а представителите на двете архитектурни гилдии приветстваха това.
„Тази инициатива е водена от мисията ни, основана на трите стълба – грижа, визия и детайл. Целта е да положим грижа за културното ни наследство, да разработим визия за неговото реинтегриране по подходящ начин в съвременния динамичен град и да покажем внимание към детайла, в синхрон със средата“, посочи Костадин Димитров.
Той допълни, че идеята е сградата да бъде обживена и да се превърне в поредното притегателно място в най-дългата пешеходна зона в Европа.
„Това е уникален шанс за бившата сграда на БНБ да бъде не просто съкровищница, пазеща историята и архитектурата на Пловдив, а ключов елемент, който отразява духа на Пловдив в европейската столица на културата“, коментира кметът Костадин Димитров.
Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов изтъкна, че двете изисквания, на които общинската администрация държи, е концепциите за сградата да са свързани с културата и да са отворени за хората.
„Този конкурс е предизвикателство, защото самата сграда е доста сложна, има две тела, прекрасен банков салон и трезор, както и обширно пространство пред нея. Смятам, че в бъдещото предложение за визията й, традицията и модерността ще се срещат и допълват взаимно“, каза Пламен Панов.
От днес функционира и специален сайт „Трезор за идеи“, в който всеки може да предложи собствена визия за функционалността на сградата. Ще бъдат организирани и Дни на отворените врати през март, в които всеки би могъл да посети импозантната постройка. Тези, които нямат възможност да я видят на живо, могат да я разгледат чрез виртуална разходка в сайта.
Всеки участник може да изпраща своите предложения по електронен път на адрес [email protected] до 23:59 часа на 30.04.2024 г. или на хартиен носител до 17:00 часа на 30.04.2024 г. в деловодството на Община Пловдив, пл. „Стефан Стамболов“ №1.
Три от най-добрите идеи ще бъдат наградени с премия от по 3000 лв. и ще бъдат представени на широката общественост под формата на изложба в откритите градски пространства пред сградата на БНБ. Класираните на първите три места концепции ще бъдат подложени на обществено обсъждане и ако някоя от тях бъде приета радушно от пловдивчани, Община Пловдив ще пристъпи към реализацията й.
Конкурсът е отворен за всички – студенти, архитекти, дизайнери, артисти, художници и към всеки, който желае да допринесе за устойчивото опазване на културното ни наследство, да разгърне иновативността и творческия си потенциал и да допринесе за преобразяването на Пловдив, както и да остави своя отпечатък в развитието му. Осигурени са както изходни материали, които могат да бъдат свалени чрез портала, така и възможност за оглед на място с предварително записване.
Повече за условията на конкурса може да се прочете на сайта www.trezorzaidei.com, а въпроси могат да се задават на електронния адрес [email protected].
Представянето на концепциите не е обвързано с изработването на архитектурен проект. Състезанието е за идеи за нова функция на сградата и не представлява конкурс за идеен инвестиционен проект по смисъла на Закона за устройство на територията и Наредба за провеждане на конкурси в устройственото планиране и инвестиционното проектиране.

pres_BNB (3)

pres_BNB (2)

pres_BNB (1)

2,203 total views, no views today