« Обратно към събитията

ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ – ПЛОВДИВ – „COLORS OF KOREA“ АННА КИМ

Започва:
14.11.2012
Приключва:
02.12.2012
Място:
Градска художествена галерия
Адрес:
Пловдив, България

от 14 ноември до 2 декември 2012

„Colors of Korea“ – Анна Ким

Градска художествена галерия – Пловдив,

Зали за временни изложби, ул. „Княз Александър I“ 15,

Посланикът на Република Корея в България Д-р Чън Бихо, кметът на град Пловдив инж. Иван Тотев и директорът на Градска художествена галерия – Пловдив Красимир Линков ви канят на откриване на изложбата на Анна Ким „Colors of Korea“ на 14 ноември 2012 г., от 18 часа в сградата за Временни изложби, на ул. „Княз Александър I“ 15.
„Colors of Korea“ е първата изложба у нас на Анна Ким, съпругата на корейския посланик Чън Бихо. С нея художничката показва традиционно корейско изкуство за първи път не само у нас, но изобщо в Източна Европа.

„Изкуството ми се основава на традиционната корейска живопис, особено в жанра минхуа. Минхуа е бил особено популярен между 17-ти и 19-ти век в Корея, като е рисуван и харесван не толкова от аристокрацията, колкото от обикновените хора. Затова минхуа улавя добре корейския начин на мислене и на живот.
Минхуа може да се раздели в няколко категории според това, което изобразява – пейзаж, флорални мотиви и птици, вариации на знаци, тигър и сврака, чек-гори (библиотеката на учения). Сред тях чек-гори е уникална картина, рисувана поради уважението, което корейците имат към изкуството на ученето. Тя изразява желанието на учения да бъде близо до книгите и да се концентрира върху учението. Ето защо много от изобразените предмети са тясно свързани с темата – документи, свитъци, четки и мастило, но има и други, които не са – цветя и плодове, дребни животни, изобразени близо до книгите.
От множеството теми на минхуа чек-гори представлява специален интерес за мен и е обект на задълбоченото ми изследване поради отличителната му композиция.“

Изложбата ще може да бъде видяна до 02 декември 2012 г.

2,618 total views, no views today



iCal Import + Google календар

Няма коментари.

Напиши коментар

Необходимо е да се за да оставите коментар.