Начало Пловдив днес Проведе се обществен форум за обсъждане на зоните за въздействие на интегрирания план за градско възстановяване и развитие на град Пловдив

Проведе се обществен форум за обсъждане на зоните за въздействие на интегрирания план за градско възстановяване и развитие на град Пловдив

ОБЩЕСТВЕН ФОРУМ

ЗА ОБСЪЖДАНЕ НА ЗОНИТЕ ЗА ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ИНТЕГРИРАНИЯ ПЛАН ЗА ГРАДСКО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ГРАД ПЛОВДИВ

На 04.09.2012 г. в хотел „Лайпциг” в Пловдив се проведе Обществен форум за обсъждане на визията, стратегическите цели, приоритетите и зоните за въздействие на ИПГВР – Пловдив.

В събитието участваха около 70 представители на гражданското общество, бизнеса, културата, образованието, браншови организации, инвеститори, туристически деятели, експерти, общински служители и лидери, медии и др.

Модератор на форума бе арх. Белин Моллов, представител на Консорциум „Пловдив 2020” и ръководител на експертния екип. Участие в дискусията взеха инж. Илко Николов, Председател на Общинския съвет и инж. Димитър Кацарски, Зам. кмет на общината и Ръководител на проекта.

Гост на събитието бе г-жа Клара Добрев от Унгария, представител на фирма „АЛТУС” АД и на Консорциум „Пловдив 2020”, която представи добри практики от унгарския опит в разработването на интегрирани планове за градско развитие.

Участниците във форума обсъдиха визията, стратегическите цели, приоритетите и зоните за въздействие на интегрирания план за развитие на Пловдив, като най-оживено дискутираха предложените три зони за въздействие на ИПГВР – Пловдив:

  1. Зона с преобладаващ социален характер: градската зона, разположена източно от Стария град, притежаваща характеристики и потенциал за най-силно развитие;

  2. Зона за икономическа активност: бивш военен терен в квартал Гладно поле – потенциал за изграждане на бизнес технологичен и иновационен център, концентриращ предприемачество, технологии, наука, иновации и взаимодействие между тях, създаване на линейни връзки с останалите индустриални зони за катализиране на техния нов възход.

  3. Зона с публични функции: терена около ж.п. гарата – транспортен възел, в центъра на града, потенциал за концентрация на публични функции, потенциал за височинно изграждане, възможност за много паркоместа, бъдеща южна тангента, възможност за стимулиране на туризма – пешеходна връзка към центъра и към Стария град по ул. “Иван Вазов”.

Предстои обсъждане и приемане на зоните от Общински съвет – Пловдив, след което ще бъдат представени пред Управляващия орган на Оперативна програма „Административен капацитет”. В следващите етапи от проекта „Интегриран план за градско развитие на Пловдив” ще бъдат разработени подробни устройствени планове на зоните и ще бъдат формулирани идеи за проекти, които след публично представяне и обсъждане ще бъдат предложени за финансиране от общината, от Оперативните програми (2014 – 2020) и чрез публично – частни партньорства.

Резюме – Обществен форум

Презентация

Презентация Унгарски опит – Клара Добрев

61,195 total views, no views today