Начало Актуално Община Пловдив прекратява приемането на документи по К2 „Мобилност“

Община Пловдив прекратява приемането на документи по К2 „Мобилност“

общината

Средствата, заложени по това перо в Културния календар към момента са изчерпани.

Отдел „Култура и културно наследство“ на община Пловдив съобщава, че на този етап се прекратява приемането на документи по Компонент 2 „Мобилност“ по Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на Община Пловдив, поради изчерпване на средствата, заложени по това перо в календара.
От началото на годината до момента са одобрени за финансиране 12 проектни предложения на стойност 40 000 лв. Припомняме, че целта на този инструмент К2 „Мобилност“ е да стимулира и подкрепя участия на пловдивски артисти и творчески формации в международни и национални културни събития, както и посещения на мениджъри и продуценти в областта на културата и изкуствата, културни оператори и др. в Пловдив.
„Поздравявам пловдивските творци, културни оператори и училищата по изкуствата за тяхната активност и за това че представят достойно Пловдив навсякъде, където пътуват. Вярвам, че особено за младите хора от пловдивските училища по изкуства е изключително важно да пътуват, да разширяват мирогледа си, да имат досег с европейските сцени и места за култура, за да трупат знания, впечатления и опит, защото те са нашето бъдеще“, коментира заместник-кметът Пламен Панов.
Приемането на документи ще бъде възобновено отново, ако по Компонент 2 „Мобилност“ бъдат акумулирани средства, съгласно т.2 от Решение № 582, взето с Протокол № 24 от 19.12.2022 г.. на ОбС – Пловдив.

Ето и кратка информация за 12-те проекта:

НУМТИ „Добрин Петков“ – „Концерт и майсторски клас на ученици-флейтисти във Виена“, Австрия. (3 550,00 лв.) Събитието вече се реализира през периода 20-23 февруари 2023 г. Изявени ученици-флейтисти участваха в майсторски клас на проф. Мария Джаук и изнесоха концерт в Дом Витгенщайн във Виена по покана на фондация „Европейска музикална академия“. Събитието бе посветено на 100-годишнината от рождението на Маестро Добрин Петков като по този начин се популяризира българското флейтово изкуство и музикална култура. Бяха осъществени контакти с европейски културни организации.

Фондация „Изкуство през вековете“ за представяне на изложба „Първите 7- съвременни визуални форми на Балканите“ в Битоля, РС Македония (3 180,00 лв.)

ППД “Ангел Букорещлиев“ за участие в Международен хоров фестивал „Ние пеем“, Краков 2023, Полша през периода 12-14 май 2023 г. (2 500,00 лв.) Освен да популяризира българското хорово изкуство, хорът ще участват в творчески срещи, уъркшоп и обмен с хорови колективи от други европейски страни. Ще се осъществи репертоарен обмен и семинари върху специализирана хорова тематика.

НХГ „Цанко Лавренов“- проект „По следите на импресионистите“ до Париж, Франция, 21-28 май (5 500,00 лв.) Проектът се реализира по покана на Арт галерия Константин – Франция, в него ще участват 12 участника от училището, които ще посетят ключови места, свързани с историята на импресионизма и художниците импресионисти. Групата ще посети Париж и областта Нормандия, вдъхновила големи творци като Моне, Мане, Писаро, Сисле. Младите български художници ще подредят изложба в град Ипорт. Ще участват и в 4-дневен живописен пленер в туристическите центрове Ипорт и Етрета, където ще установят тесен контакт с публиката в рамките на творческия процес. Създадените там произведения ще послужат за основа на онлайн изложба, която ще представи работата на учениците на сайта на училището. С това посещение, учениците ще обогатят своята визуална култура и информираност за този период от развитието на изобразителните изкуства, ще се срещнат с родолюбиви българи в Нормандия и ще покажат изкуството си на ключови артистични локации.

НЧ „Младост-1983 г.“- за участие в Дни на възрожденската и патриотична песен „Топчето пукна“ 2023 – Клисура (540,00 лв.)

Сдружение „Пейте с нас“ за участие на хор „Детска китка“ в XXVII Международни детско- юношески хорови празници „Добри Войников“ в гр. Шумен (2 016,00 лв.)

АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив – Концерт на Китарен ансамбъл „Академика“ във Валядолид, Испания 4-8 май 2023 (5 500,00 лв.) Стела Динкова ще води студентите от АМТИИ за участие в ежегодния фестивал за дърпащи се струнни инструменти в рамките на Музикалното шоу в град Валядолид. Събитието събира камерни формации от цял свят. На 6 май, в Кралската църква „Св. Михаил и Св. Юлиан“ във Валядолид ще се проведе концерт, в който ще участва и Академика – място с перфектна акустика за изпълнения със струнни инструменти. В програмата са включени произведения от испански и съвременни композитори. Българското музикално изкуство ще бъде представено като част от европейското в контекста на младежкото художествено творчество.

Фондация Едно за култура и изкуства – представяне на Марко Д‘Агостин в Пловдив, който пристига от Италия за 15-тото юбилейно издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK – 3 юни 2023 (5 500,00 лв.)

НЧ „Н.Й.Вапцаров – 1928“ гр. Пловдив – за участие в Балкански фолклорен фестивал Одрин 2023, Турция (2 000,00 лв.)

Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ – спектакълът „Два дома“ – представяне в София на 29 април 2023 (2 040,00 лв.) Спектакълът на ОАБС Парекорздаган „Два дома“, който имаше своята премиера в Пловдив, ще бъде представен пред софийска публика в Общински културен институт Дом на културата „Искър“. Спектакълът, обединяващ изкуството на 75 танцьори от различни възрастови групи, ще представлява аудиовизуално шоу и ще отдаде почит към гостоприемството и толерантността на българите, приели на територията си поколения арменски бежанци. Събитието ще допринесе за културно сближаване на двата народа като същевременно подчертае и богатата културна традиция на Армения в музикалното и танцовото изкуство.

Сдружение за исторически възстановки „Филипопол“-проект „История и култура без граници“ за гостуването на Сдружение „Knights of Vranski” от Хърватска (3 174,00 лв.)

Градска художествена галерия – Пловдив участва в проекта „Необятни пространства II“ от 12 до 26 септември 2023 г. във Виена (4 500,00 лв.) В проекта взимат участие 7 български и 7 виенски художници, които ще подготвят съвместна изложба в столицата на Австрия. Първият етап на проекта бе реализиран в края на миналата година в галерия „Капана“. Във втория етап предстоят две изложби на 14-те художника в “Eisenwaren Kamp” и “Galerie am Park” във Виена. Ще бъде популяризирано българското изкуство във Виена, ще се осъществят културни срещи и обмен. За Виена ще пътуват българските художници – Бояна Попова, Иван Чакъров, Кольо Мишев, Милена Мишева, Никола Певичаров, Николай Няголов, Милена Китипова – гл. уредник, Красимир Линков – директор и Евгений Анищенко – уредник.

2,553 total views, no views today