Начало Култура Премиерата на книгата на Димитър Райчев за почетните граждани препълни зала „Съединение“

Премиерата на книгата на Димитър Райчев за почетните граждани препълни зала „Съединение“

В препълнената зала „Съединение“ на Историческия музей в Пловдив миналата вечер се състоя премиерата на дългоочакваната книга „Почетните граждани на Пловдив“. Тя е дело на един от най-известните изследователи, летописци и документалисти на пловдивската история – Димитър Райчев (Мимо Райчев), автор и съставител на редица знакови албуми и книги, посветени на нашия град, носител на Специалната Награда „Пловдив“ за изключителни постижения и цялостен принос за културата на Пловдив през настоящата 2023 година.

Последният му труд, посветен на почетните граждани на Пловдив, е богато илюстровано луксозно издание, с много снимков и биографичен материал, твърди корици, суперобложка и в рамките на 296 страници представя удостоените с това звание личности в периода от 1879 до 2023 г. Общият им брой е 142 човека.

Книгата е издадена с любезното съдействие на община Пловдив, издател е „Летера“ Пловдив. Екипът работил по изданието не за първи път обединява сили, за да създаде знаков книжен продукт, посветен на Пловдив. Автор и съставител е Димитър Райчев, консултант – д-р Стефан Шивачев, отговорен редактор Цветелина Димитрова, художник е доц. д-р Александър Гьошев, коректор- Нина Славова, художествени редактори са д-р Александър Гьошев и инж. Стефан Немцов, който е и технически редактор и отговорен за предпечатната подготовка.

Премиерата събра в красивата сграда, построена през 1885 година за Областно събрание на Източна Румелия, много почетни граждани, техни наследници, общественици, културни дейци, творци, спортисти, приятели и почитатели. Сред многобройната публика бяха президентът Петър Стоянов (1997 – 2002), кметът на Пловдив Здравко Димитров, Областният управител д-р Ангел Стоев, председателят на Общински съвет – Пловдив инж. Александър Държиков и заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Вечерта започна с музикален поздрав към публиката, изпълнен от талантливия млад цигулар Виктор Василев, възпитаник в НУМТИ “ Добрин Петков “ в Пловдив. 16-годишният Виктор започва да свири на цигулка 4- годишен, негов учител е Дарина Данкова. Понастоящем той е и ексклузивен младши студент в класа на проф. Марио Хосен в Нов Български Университет – София. Носител е на огромен брой първи национални и международни награди. Изпълнението му бе в клавирен съпровод на блестящата пианистка и преподавател в НУМТИ – Ирен Капеловска.

Пръв поздрави автора и присъстващите гости, кметът Здравко Димитров.

„Благодарение на вас Пловдив е това, което е! Всеки един от вас е допринесъл в своята сфера за просперитета и славата на нашия град. Благодаря на моя приятел Мимо Райчев за труда и усилията както за тази книга, така и за всичко, написано до момента, заради което заслужено бе удостоен с Награда Пловдив за цялостен принос. Това може да го направи само човек, на когото Пловдив е в сърцето. Благодаря на всички вас, че ви има! Пловдив го заслужава! Тази зала не е събирала толкова изявени пловдивчани. Нека бъдем истински филибелии с Пловдив в сърцето“, каза кметът Здравко Димитров.

„Мисля, че няма книга на Мимо Райчев, на която да не съм присъствал и винаги съм произнасял реч. Поздравявам Мимо, но не бих искал да пропусна да поздравя и екипа, който стои зад книгата – тази, а и предишните. Много пъти съм мислил върху това, което Мимо Райчев прави. Той не пише ефектни романи или разкази..той тихо и скромно, като анонимен биограф на Пловдив усърдно събира, проучва, подрежда парчетата история на Пловдив. Както Никола Алваджиев някога пише „Пловдивските хроники“, без да подозира, че след време те ще се превърнат в „пловдивската библия“. Поздравявам Мимо за тази добросъвестност и търпеливост. Всички ние, филибелии милеем за Пловдив, обичаме Пловдив, прекарали сме най-щастливите си години тук, но разбира се не всичко е било и е само положително. Имало е и предателства и отрицателни неща. Затова нека да правим само добро и да бъдем солидарни! Пловдивчани, които сме се събрали тук сме добри хора и нека да предадем тази енергия и на останалите и Пловдив да стане още по-добър!“, каза в речта си Петър Стоянов.

Последен думата взе авторът Димитър Райчев. Най-напред той благодари поименно на всички един от екипа, работил по книгата и разказа интересни моменти от хронологията на удостояването с почетното звание през годините от 1879 до днес. Първият в книгата е Аркадий Столипин през 1879, последен е джаз музикантът Огнян Видев през 2023. От 142 почетни граждани, 92 са пловдивчани, 16 са родени и починали в Пловдив, 35 са родени и живеят и в момента в града, 42 не са родени в Пловдив, но са отдали целия си живот и са починали тук, разказа още авторът.

„Можем ли да кажем какъв град е Пловдив според почетните граждани? Можем! Пловдив е град на културата, науката и просвещението. Сред удостоените има огромно разнообразие от професии – артисти, художници, журналисти, оперни и естрадни певци, музиканти, педагози, режисьори, писатели – около 60 човека. Има и 30 спортисти, най-много са гребците – 7, футболисти – 5 и шахматисти – 3. Така, че Пловдив е и град на спорта! Има 3 академици, 16 професори, 1 доцент – Пловдив е град на науката. Има също 2 маршали, 1 майор и 1 капитан.. За всички ще прочетете в книгата“, каза още Мимо Райчев.

В края на вечерта всички присъстващи почетни граждани и техните наследници получиха екземпляр от книгата. За много от присъстващите, срещата със стари приятели и видни пловдивски личности предизвика искрено вълнение, а снимките за спомен и автографите от автора продължиха дълго след края на официалната част.

17 16 15 14 13 11 12 9 10 8 6 3 5 1 2 4

18 7

3,031 total views, no views today