Начало Култура 19 спектакъла от 5 държави и богата съпътстваща програма очакват публиката на 27-та „Сцена на кръстопът“

19 спектакъла от 5 държави и богата съпътстваща програма очакват публиката на 27-та „Сцена на кръстопът“

27-мото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ започва тази неделя в 19 часа в голямата зала на Драматичния театър с премиерата на „Месец на село” по Тургенев. Представлението е на студентите от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” от класа на проф. Маргарита Младенова, която е и режисьор на спектакъла, а в понеделник е втората премиера в програмата – „Лебедът” на Пловдивския театър, с участието на Патриция Пъндева, Спартак Панталеев и Тодор Дърлянов, режисьор – Петър Батаклиев.

Тазгодишното издание на фестивала включва 19 спектакъла, множество изложби, премиери на книги, кръгла маса и четене на пиеса. Детайли и акценти от програмата бяха представени днес на традиционната пресконференция в театъра, която предшества откриването на фестивала. В нея взеха участие Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм, Александър Секулов – драматург на театъра, Сюзанна Арутюнян-Василевска – и.д директор на театъра, Ирена Чанкова – фестивален продуцент и Мария Луцова от пресцентъра на „Сцена на кръстопът“.

„Всяка година с началото на Есенния салон на изкуствата в Пловдив се чувствам като на гръцка олимпиада. Започва един маратон на изкуствата в Пловдив и по изключителен начин виждаме най-доброто от културния живот на града. А с началото на „Сцена на кръстопът“ се чувствам като част от гръцката делегация. Ако сте гледали откриване на олимпийски игри, сте виждали, че делегацията от Гърция е първа, защото е родината на игрите. Там се е зародил и театъра. Есенният салон на изкуствата не може без „Сцена на кръстопът“ – неразривно свързани са. Това е уникален фестивал и съм щастлив, че и тази година театърът обединява. Продължава сътрудничеството с театъра от гр. Велес в Северна Македония, ще видим и спектакли от Гърция, Канада и Египет“, каза заместник-кметът Пламен Панов и пожела успех на тазгодишното издание, което е под името „ Театъра – копнежа“.

Драматургът на Пловдивския театър Александър Секулов подчерта, че тази година акцентът на откриването е представянето на младите артисти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” с преподавател- проф. Маргарита Младенова, които също присъстваха на пресконференцията.

„Няма друг начин да им дадем път и доверие. Ние в Пловдивския театър имаме на своя страна публиката, а тя има добри очи. На тези млади хора им е много трудно, защото влизат в образи, които са далеч от тяхната възраст, но приемат предизвикателството. Те са млади и талантливи. Ние сме насреща да им дадем поле на изява в най-стария професионален театър в България. Да ги подкрепим по всякакъв начин – със сцена, с професионален технически екип, финансово. Те репетират по 12 часа в НАТФИЗ, но там е друго. Там е „утробата“, а тук в Драматичния театър е „родилното отделение. Ще продължим да ги подкрепяме и занапред, това няма да е единичен случай”, каза Александър Секулов.

В понеделник – 11 септември, предстоят две представления – „Шахнаме: Сказание за Зал” и премиерата на Пловдивския театър на „Лебедът”. Почитателите на режисьора Веселка Кунчева ще могат да се насладят на нейния спектакъл „Дон Кихот” на Младежкия театър на 12 септември. Още едно разкошно представление на младежката трупа ще зарадва публиката на 12 септември – „Арт” с Петър Петров – Перо, Георги Гоцин, Кирил Недков.

На 13 септември ще видим – „Игри в задния двор” на театър „София” и „Неведение” на Народен театър „Иван Вазов”. На 14 септември „Сцена на кръстопът” се превръща в международна сцена с копродукцията „Едуард II” на Драматичния театър и Народен театър „Йордан Хаджиконстантинов – Джинот“ – Велес, Република Северна Македония. Зад проекта стои изключителният режисьор Андрий Жолдак, а в спектакъла участва и актьорът от Пловдивския театър Борис Кръстев. В същото време на Камерна сцена ще се играе спектакъла „Великденско вино” с Владимир Пенев. „Няма ток за електрическия ток” на драматурга Александър Секулов ще оживее в интерпретация на трупата от Народен театър „Йордан Хаджиконстантинов-Джинот” във Велес на 15 септември в Голяма зала. По същото време на камерна сцена ще гледаме „Козата, която свири на акордеон” с автор и режисьор Елин Рахнев – моноспектакъл на Мая Бежанска.

„Представление и половина” и „Кралицата майка” на театър „Българска армия” са двете представления, които можем да гледаме на 16 септември. Ден по-късно от 19 часа на Голяма сцена гостува „Нацията на влюбените” на ДКТ „Иван Радоев”-Плевен.

„Съвсем проста история” ще ни разкажат актьорите от Бургаския театър на 18 септември, а в същия ден на Камерна зала ще гледаме и „Светици и перверзници”. Ден по-късно ще се забавляваме с „Една задръстена звезда” на Сатиричния театър, а в същия ден на Камерна зала ще преживеем емоциите на „Чест” на Театър 199.

На 20 септември в Голямата зала на театъра ще гледаме „Портокал с часовников механизъм” на Стайко Мурджев, когото публиката под тепетата познава от работата му като режисьор на Пловдивския театър. Закриването на фестивала е на 21 септември от 19 ч. с култовия спектакъл на пловдивската трупа – „Едип и пророците”.

Две специални събития – част от съпътстващата програма, ще доставят допълнителна радост на публиката. На 12 септември от 19 часа в Епископската базилика ще се насладим на изпълнението на гръцката театрална формация „Реон”, която ще представи „Елена” по Еврипид. В същия ден от 19 часа в Кукления театър египетският театър „Ал-Талеаа” ще гостува със спектакъла „Фарида” на Аида Фахми.

Фестивалът „Сцена на кръстопът” се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Министерство на културата, „Роза Импекс”, „КЦМ 2000 груп”, МАИ Груп Холдинг, Атаро Клима и Ондулин. Домакин на събитието е Драматичен театър-Пловдив.

Пълната програма на фестивала: https://www.stageatacrossroads.bg/

4

2

1

7

6

5

3

3,775 total views, no views today